in

Prodaja Windowsa diljem svijeta u priličnom padu

Microsoft je objavio poslovne rezultata drugog tromjesečja fiskalne godine 2023. , iz kojih je vidljivo da je prodaja Windows OEM licenci pala za 39 postotna boda, dok su komercijalni prihodi od Windows usluga i usluga u oblaku također pali 3 postotna boda. Prihod poslovnog sektora osobnih računara ima pad od 19 postotna boda u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Prema predstavnicima korporacije, ovaj pad rezultat je globalnog pada potražnje za računarima i softverom širom svijeta. Microsoftovi analitičari već su podijelili razočaravajuće prognoze, prema kojima se tržište računala neće poboljšati u bliskoj budućnosti. Štoviše, očekuju pad od 30-40 posto u sljedećem kvartalu.

Daljnja klasificiranja prema poslovanju pokazuje da je prihod poslovnog segmenta produktivnosti i poslovnih procesa uključujući Office proizvode dosegao povećanje od 7 postotna boda u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, od čega su prihodi od Office komercijalnih proizvoda i usluga u oblaku porasli za 7 postotna boda, a od komercijalnih proizvoda Office 365 porasli su za 11 postotna boda. S druge strane su se prihodi od potrošačkih proizvoda Officea i usluga u oblaku smanjili za 2 postotna boda i broj korisničkih krajnjih korisnika Microsoft 365 porastao je na 63,2 milijuna.

Što se tiče LinkedIna, prihodi su porasli za 10 posto, Dynamics proizvoda i usluga u oblaku za 13 posto, Dynamicsa 365 za 12 posto, dok su prihodi od oglašavanja u pretraživanju i vijestima porasli za 10 posto.

Glavni prihod Microsofta koncentriran je na projekte usluga u oblaku i ti prihodi su značajno porasli ( 18 posto, 20 posto i 31 posto) . Konkretno, Azure je stekao veći tržišni udio od konkurenata, uključujući AWS.