in

Stigao je iOS 16.3! – Veliki fokus na sigurnosti

Prošle sedmice Apple je najavio da će ove sedmice stići iOS 16.3 nadogradnja. Američka kompanija jučer je objavila ovu nadogradnju, čiji glavni fokus je sigurnost.

iOS 16.3 dodaje mogućnost korištenja sigurnosnog ključa za zaključavanje vašeg Apple ID-a i čini se da donosi naprednu zaštitu podataka kompanije za iCloud funkciju u zemlje izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Nadogradnja prilagođava i sistem hitnih SOS poziva, uključuje novu pozadinu “Unity” i dodaje podršku za HomePod druge generacije.

Prošle godine Apple je najavio funkciju sigurnosnih ključeva koja omogućava korisnicima da dodatno zaštite iCloud račune. Tu je uključena i Napredna zaštita podataka, koja proširuje tipove podataka koji su end-to-end šifrirani u vašoj pohrani na cloudu. Ova je funkcija stigla u Sjedinjenim Američkim Državama sa iOS-om 16.2, ali izgleda da nova iOS 16.3 nadogradnja donosi ovu funkciju i globalno. I sam Apple je uklonio napomenu za ovu funkciju u kojoj je pisalo da je ona dostupna samo za SAD. Stigle su potvrde i iz nekih drugih zemalja o njenoj dostupnosti.

iOS 16.3 stiže i sa novim funkcijama za vlasnike HomePod Mini, nakon što su i sami uređaji dobili novo ažuriranje softvera. Najznačanija promjena je da će oni djelovati kao senzori temperature i vlažnosti. Također, ažuriranje će omogućiti da postavite automatizaciju koristeći svoj glas i pitate Sirija o tome gdje su članovi porodice, prijatelji itd.

Novo ažuriranje možete preuzeti tako što ćete o otići na Postavke > Općenito > Ažuriranje softvera. Može proći neko vrijeme prije nego što nadogradnja bude dostupna svima, ali u svakom slučaju vrlo brzo možete očekivati ovu nadogradnju.