in

Microsoft prestaje prodavati licence za Windows 10

Najnoviji potez Microsofta je u skladu s planovima umirovljenja Windowsa 10 za 2 godine.

Microsoft je objavio da prestaje s prodajom licenci za Windows 10 od 1. februara ove godine. To je objavio na stranicama svih inačica Windowsa 10 u Microsoft Storeu, gdje upozorava da je zadnji dan kada se mogu kupiti licence  31. januar. Drugim riječima ovo se odnosi na sve verzije sistema Windows 10 koje su trenutno dostupne, uključujući Home, Professional i Workstation.

“31. januar 2023. bit će zadnji dan kada se preuzimanje sistem Windows 10 nudi u prodaji. Windows 10 ostat će podržan sa sigurnosnim ažuriranjima koja pomažu u zaštiti vašeg računala od virusa, špijunskog softvera i drugog zlonamjernog softvera do 14. oktobar 2025.,” kažu iz tvrtke.

S druge strane, kupnja licenci (keyeva) za Windowse 10 i dalje će zapravo biti moguća jer će licence i dalje biti dostupne kod drugih online prodavača, što znači da se prestanak prodaje licenci Windowsa 10 odnosi samo za kupovinu u Microsoftovom dućanu aplikacija.

Windowsi 10 koje nakon 1. februara kupite kod drugih prodavača bit će potpuno funkcionalni i imati će puno podršku do 2025. godine, mada je za očekivati da će ažuriranja biti sve manja kako će vrijeme prolaziti, jer Microsoft sve karte baca na Windows 11, a u tišini radi na idućoj velikoj inačici (Windows 12?) koja bi mogla biti predstavljena za dvije godine.