Business concept male finger pointing delete key on a metallic keyboard
in

Evo šta se desi kada slučajno pritisnete “delete”

Računarski kvar zbog kojeg je američko regulatorno tijelo za civilno vazduhoplovstvo (FAA) moralo 11. januara da privremeno obustaviti domaće letove u Sjedinjenim Državama, prouzrokovao je kooperant koji je slučajno obrisao datoteke, saopštila je FAA u četvrtak.

Agencija je već bila pripisala kvar, zbog kojeg su 11. januara hiljade letova otkazani ili kasnili, oštećenju datoteke baze podataka.

Prvi izveštaj je pokazalo da je kooperant “nenamerno izbrisao datoteke dok je radio na usklađivanju glavne i pomoćne baze podataka”, dodala je agencija.

Istraga se nastavlja, ali agencija ističe da za sada nije pronašla nikakav dokaz koji bi incident povezivao sa zlonamernim akcijama ili sa hakerskim napadom.

FAA sada radi na tome da dotični informatički sistem, koji u stvarnom vremenu upozorava članove posade o mogućoj opasnosti na zemlji i u vazduhu, bude “otporniji”.

Američki ministar saobraćaja Pit Butadžadž je još 11. januara rekao da je od FAA zatražio da otkrije uzrok problema i kaže zašto nisu radili sistemi koji bi trebalo da osiguraju normalan rad u slučaju kvara.