in

Oštra konkurencija na tržištu procesora za smartfone

Konkurencija na tržištu čipova za telefone se zaoštrava, a sve više kompanija teži tome da budu lideri u performansama i da povećaju tržišno učešće.

Analitička kompanija Counterpoint je objavila svoje globalno istraživanje tržišta procesora za smartfone, koje pokazuje da Qualcomm i Apple vode kada je u pitanju brzina procesora, dok je MediaTek i dalje vodeći po tržišnom učešću.

MediaTek je zadržao stabilno tržišno učešće od oko 35-40 posto tokom prethodnih tromesečja, a sve zahvaljujući uspjehu svog Dimensity 9200 čipseta u premijum segmentu i partnerstvu sa najvećim kineskim proizvođačima, kao što su Vivo i Oppo.

Ipak, očekuje se da će ukupno tržište čipova zabilježiti manji zastoj tokom četvrtog tromjesečja 2022. godine, zbog smanjenja porudžbina od strane velikih kineskih proizvođača telefona, usklađivanja zaliha, globalnih makroekonomskih uslova i slabljenja kineskog tržišta.

Qualcomm je zabilježio manje povećanje učešća na tržištu, sa 27 posto tokom trećeg tromjesečja 2021. godine na 30 posto tokom istog perioda 2022.

Kompanijini Snapdragon čipovi su najprisutniji u premijum segmentu telefona, a Qualcomm je nedavno objavio i partnerstvo sa Samsungom za opremanje Galaxy S23 telefona svojim procesorima.

Očekuje se pad Qualcommovog tržišnog učešća tokom četvrtog tromjesečja, zbog istih razloga koji su navedeni i u slučaju kompanije Mediatek.

Kada je u pitanju Apple, kompanija je veliki rast na polju čipova imala tokom četvrtog tromjesečja 2021. godine i tokom drugog tromjesečja ove godine, zahvaljujući objavi novog iPhone 14 Pro modela i drugih telefona iz linije, kao i A16 Bionic čipa.

Očekuje se da će Appleova isporuka čipova zabilježiti rast tokom četvrtog tromjesečja 2022. godine.