in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zuckerberg se ne predaje: Meta razvija umjetnu inteligenciju koja razmišlja poput čovjeka

Nova tehnologija

Kompanija Meta godinama radi na razvoju umjetne inteligencije. Razvijaju različite vrste umjetne inteligencije koje žele ugraditi u buduće Metine proizvode. Tako je nastao i Cicero.

Cicero je toliko dobar u tome što radi da je prilikom testiranja korištenjem popularne strateške igre Diplomacy ostvario dvostruko veći prosječni rezultat od ostalih, ljudskih igrača.

Naime, Cicero je uspješno savladao ono što je dosad bila velika prepreka umjetnoj inteligenciji – naučio je razmišljati poput čovjeka.

U stanju je napraviti složene planove, prilagoditi strategiju, koristiti prirodni jezik kako bi se dogovorio s drugima, uvjerio ih da stvore partnerstva i saveze, ali i naučio kako blefirati.

Kako su objasnili u službenom blogu, razvili su nove tehnike u dva potpuno različita područja istraživanja umjetne inteligencije – strateškog razmišljanja i obrade prirodnog jezika.

Cicero može zaključiti, na primjer, da će kasnije u igri trebati potporu jednog određenog igrača, a zatim osmisliti strategiju za pridobijanje naklonosti te osobe – pa čak i prepoznati rizike i prilike koje taj igrač vidi sa svog određenog gledišta, objašniavaju su iz Mete.

Priznaju da Cicero nije savršen i još mora mnogo “učiti” da bi mogao zaista razumjeti sve nijanse diplomacije, odnosno pregovaranja s ljudima. Stoga su odlučili objaviti otvoreni Cicerov kod i pozvali ostale istraživače da ga dorađuju.