in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Razmislite dobro drugi put: Evo šta vam se sve može dogoditi ako pojedete snijeg

Opasnost

Zimske radosti vole gotovo svi, a neki ponekad pretjeraju od dragosti i pojedu snijeg, a to može biti itekako opasno.

Snijeg je, grubo gledano, sastavljen od vode, ali u njemu mogu biti brojne druge štetne tvari, od hemikalija, urina, fekalija, dlaka, soli… Ljudi glavnom misle da će svježi tek pali snijeg biti čist i nekontaminiran, ali tu bi se isto mogli prevariti jer on već u zraku može pokupiti razne ispušne plinove ili dimove.

Snijeg može biti jednako nezdrav za konzumaciju i u gradu i na selu, gdje mnogi misle da nema kontaminacije. Jennifer Johnson iz klinike Mayo rekla je za AccuWeather zašto je snijeg opasan.

Možete dobiti razne bolesti

“Snijeg uvijek nosi rizik od zagađenja, prljavštine i mikroba. U velikim gradovima je veće zagađenje zbog većeg broja automobila i zgrada, dok ruralne lokacije nose rizik da u snijegu završe poljoprivredne hemikalije iz tla. Lično ne znam nikoga ko je imao komplikacije zbog jedenja snijega, ali postoje djeca koja su se zbog toga razboljela. Čitala sam izvještaje o slučajevima djece koja su dobila neobične bakterijske infekcije nakon jedenja snijega”, izjavila je Johnson.

Konzumacija snijega može rezultirati želučanim tegobama i prolivom, a možete pokupiti i razno razne bolesti ili trovanja, ovisno o tome kakav snijeg ste pojeli.

“Neko s imunološkim problemima osjetljiviji je na infekcije i može dobiti groznicu, povraćati, imati proliv ili neobjašnjivo izgubiti na težini”, navodi Johnson.