in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Naučnici analizirali snimke pluća: Vjeruju da im jedna stvar šteti više od duhana

Novo istraživanje

Pušenje marihuane moglo bi više štetiti plućima od duhana, pokazuje kanadska studija provedena na ograničenom uzorku, objavljena u utorak u časopisu Radiology.

Naučnici sa sveučilišta i bolnice u Ottawi analizirali su snimke pluća 56 pušača marihuane, 57 nepušača i 33 osobe koje su pušile samo duhan između 2005. i 2020. Pronašli su da je stopa upale dišnih puteva i emfizema (hronična plućna bolest) viša među pušačima marihuane nego među pušačima duhana i nepušačima.

“Konzumacija marihuane je u porastu jer postoji mišljenje da nije opasna i da je sigurnija od cigareta”, rekla je za AFP Giselle Revah, radiologinja u bolnici u Ottawi, gdje se provodilo istraživanje.

“No ova studija navodi na sumnju u ispravnost takvog mišljenja”, dodala je.

Stručnjakinja napominje da viša stopa upale i bolesti među pušačima kanabisa u odnosu na pušače duhana može biti povezana s načinom konzumacije droge.

“Marihuana se puši bez filtra, a duhan uglavnom ne”, rekla je.

“Kada pušite marihuanu bez filtra, više čestica ulazi u dišne puteve, ondje se zadržavaju i nadražuju ih.”

Uz to, kaže stručnjakinja, “ljudi uzimaju marihuanu duboko udišući i duže zadržavaju dim u plućima, što može više oštetiti alveole”.

Autori studije ističu da neki pušači kanabisa puše i duhan. Neke snimke pluća nisu dale sigurne dokaze, što znači da su potrebna dodatna istraživanja. Giselle Revah ocjenjuje da je mali broj istraživanja o utjecaju kanabisa na zdravlje jer je zabranjen u većini zemalja.