in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

NASA uspješno lansirala Artemis 1 – korak bliže ponovnom slijetanju čovjeka na Mjesec

Raketa nosi Orion kapsulu u kojoj se nalaze jedna muška i dvije ženske lutke

NASA je konačno uspješno lansirala megaraketu s Cape Canaverala na Floridi. Riječ je o Artemis 1 misiji koja je odgađana nekoliko puta zbog problema s motorom, curenjem goriva te zbog vremenskih neprilika. Cilj ove misije je šestotjedni probni let bez astronauta.

Raketa nosi Orion kapsulu u kojoj se nalaze jedna muška i dvije ženske lutke koje imaju senzore za mjerenje radijacije i drugih vrsta stresa koje bi astronauti doživjeli tokom takve misije.

“Uzdižemo se zajedno, natrag na Mjesec i dalje”, objavili su iz NASA-e prilikom lansiranja.

SLS je proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, a predstavlja najveći lansirni sustav koji je NASA izgradila još otkako je Saturn V postojao u okviru Apollo misije.

Artemis 1 misija dobila je ime po Apolonovoj sestri blizanki iz starogrčke mitologije, a novi svemirski program razvijen je 50 godina nakon što su ljudi posljednji put kročili na Mjesec. Ukupno trajanje misije trebalo bi iznositi 25 i pol dana s konačnim spuštanjem u Tihi ocean 11. decembra.

NASA do kraja 2025. godine planira uložiti više od 90 milijardi dolara u svoj novi lunarni program. Artemis 2 misija bi trebala biti repriza prve misije, ali ovaj put s astronautima.

Ostvarenje nove misije očekuje se 2024. godine.