in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Jeff Bezos planira donirati većinu svog novca u dobrotvorne svrhe

Human potez

Bivši šef Amazona, Jeff Bezos, rekao je u intervjuu za CNN da većinu svog bogatstva (trenutno 124 milijarde dolara) planira donirati u dobrotvorne svrhe tokom svog života.

Većina novca će biti usmjerena na suzbijanje klimatskih promjena i na potporu onima koji mogu stvoriti “jedinstvo” za čovječanstvo. Iako je Bezos podijelio nekoliko detalja, on i njegova partnerica Lauren Sánchez rekli su da “grade kapacitete” kako bi ovo bogatstvo dali drugima i nadaju se da će maksimalno iskoristiti investiciju.

Bezos je ranije najavio donaciju od 100 miliona dolara pjevačici i promicateljici pismenosti Dolly Parton koja će odlučiti kojoj će humanitarnoj organizaciji taj novac pripasti. Izvršna vlast prethodno je obećala da će tokom narednog desetljeća uložiti 10 milijardi dolara u Bezos Earth Fund, čiji je cilj poticanje političkih i tehnoloških rješenja za klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanje. Uz to, Bezosova bivša supruga, MacKenzie Scott, već je donirala oko 4 milijarde dolara organizacijama u proteklih nekoliko mjeseci, piše Engadget.

Strategija je već viđena i poznata. Suosnivač Microsofta, Bill Gates, poznat je po donacijama dobrotvornim organizacijama i znanstvenim istraživanjima kroz zakladu Bill&Melinda Gates Foundation, a zajedno s Warrenom Buffetom osnovao je The Giving Pledge. Osnivanjem te kampanje želio je potaknuti milijardere da doniraju barem polovicu svog novca u dobrotvorne svrhe.

To nije sve! Tokom 2015. godine, suosnivač kompanije Meta, Mark Zuckerberg, obećao je donirati 99 posto dionica svoje kompanije organizaciji Chan Zuckerberg, a podržao je i The Giving Pledge kampanju. Međutim, kao što to biva i kod drugih bogataša koji doniraju velike sume novaca, Bezos se također našao na meti kritika zbog svoje ostavštine. Amazon se u više navrata borio protiv klimatskih zakona te su emisije štetnih plinova porasle tokom 2021. godine unatoč predanosti smanjenju utjecaja na okoliš.

Uz to, dok je Bezos tvrdio da Amazon treba bolje tretirati svoje zaposlenike, teški radni uvjeti u skladištu pojavili su se pod njegovim nadzorom.

Osim toga, postavlja se i pitanje zašto je sve do sada čekao da većinu svog novca donira u dobrotvorne svrhe. Iako je često obećavao donacije, također je investirao u sporedne projekte koji nisu učinili mnogo za napredak čovječanstva, barem ne u kratkom roku. Jedan od projekata koji je podržao bio je slanje bogatih ljudi u svemir s komoanije Blue Origin.

Baš kao i kod Gatesa i Zuckerberga, postoji zabrinutost da Bezos pokušava popraviti svoju reputaciju doniranjem svog bogatstva u dobrotvorne svrhe.