in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Apple ne zanima pristajete li da dijelite podatke – svejedno ih koriste!

Istraživanje navodi da Apple prikuplja podatke o korisnicima i šalje ih dalje

Otkako je internet doživio masovnu dostupnost priča se o tome koliko nas ko na istome prisluškuje itd. Nakon pojave modernih telefona postavlja se isto pitanje i stalno dobivamo nove informacije o tome.

Iako posljednjih par godina velike kompanije tvrde da rade na našoj privatnosti i njenoj zaštiti, malo ko će u to povjerovati. Najnovije istraživanje u fokusu ima Apple i njegov najpopularniji proizvod – iPhone. Izgleda da on prikuplja mnogo podataka o nama, iako nam to Apple tako ne predstavlja.

Istraživanje navodi da Apple prikuplja podatke o korisnicima i šalje ih dalje, bez obzira na to da li ima dopuštenje korisnika. Navodi se da je zapravo količina podataka koje prikuplja kompanija šokantna.

Tommy Myks, poznati istraživač sigurnosti, nedavno je otkrio jedan propust u privatnosti Appleovog softvera, te otkrio da neke aplikacije uopšte ne štite privatnost korisnika.

Apple prije slanja podataka traži dozvolu korisnika. Ako je nema, podaci ne bi trebali doći do kompanije, ali izgleda da je to samo reda radi. Prema izvještaju, Apple Analytics prikuplja podatke o korisnicima bez obzira na to da li su oni dali dozvolu američkoj kompaniji za to.

Navodno je količina prikupljenih podataka ogromna, a radi se o podacima koje se odnose na pretraživanja na internetu, reklame koje ste kliknuli, način na koji ste pronašli određene aplikacije, koliko dugo vremena ste proveli na aplikaciji itd. Svi ovi podaci slali su se u stvarnom vremenu preko App Store-a.

Podsjećamo da je protiv Apple-a nedavno pokrenuta tužba zbog kršenja pravila privatnosti u Kaliforniji. Postupak je u početnoj fazi pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li kompanija dobiti kaznu, prenosi GizmoChina.