in , ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

NASA potvrdila pronalazak ostataka svemirske letjelice iz 1986.

Veliko otkriće

Filmska ekipa koja je tragala za olupinom aviona iz Drugog svjetskog rata pronašla je nešto drugo.

Naime, nakon pregleda snimke, potvrđeno je da su pronađeni ostaci rakete za koje se ispostavilo da su dijelovi Challenger svemirskog šatla. Riječ je o modernijoj letjelici te ostacima kobnog NASA-inog leta u kojem je poginulo sedam ljudi, piše Engadget.

Nesreća se dogodila 28. januara 1986. godine kada je šatl eksplodirao samo 73 sekunde nakon što je lansiran. Svih šest članova posade i učiteljica Christa McAuliffe poginuli su u eksploziji. McAuliffe je bila izabrana između više od 11.000 kandidata za mjesto NASA-inog učitelja u svemiru. Lansiranje uživo prenosila je nacionalna televizija, a eksplozija Challengera se smatra jednom od najvećih katastrofa u historiji. Ostaci letjelice do sada nisu bili pronađeni, a iz NASA-e su potvrdili da se zaista radi o Challenger šatlu.

Tragedija je u konačnici zaustavila program svemirskih letjelica na 32 mjeseca i dovela do osnivanja NASA-inog Ureda za sigurnost i kvalitetu. Novo otkriće je još jednom podsjetilo na ovaj događaj te na važnost sigurnosti. S obzirom da današnje i buduće svemirske misije idu sve dublje u svemir, iz NASA-e su saopćili da je sigurnost danas važnija nego ikad prije.