in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Naučna fantastika ili stvarnost? Stručnjaci napravili prve korake prema bežičnoj energiji iz svemira

Veliki pomak

Inicijativa SOLARIS u orbiti planira izgraditi solarne elektrane koje će bežičnim putem dostavljati energiju na Zemlju te upotpuniti proizvodnju energije koju pružaju već postojeći obnovljivi izvori.

Solarna energija sakupljena iz dubina svemira jednog bi dana mogla snabdijevati Zemljane. Tako bar kažu stručnjaci ie ESA-e koji započinju rad na razvoju tehnologija potrebnih za konstrukciju prve svemirske solarne elektrane u sklopu inicijative SOLARIS. Jedna od tih tehnologija, bežični prijenos energije, nedavno je bio demonstiriran uživo pred publikom u Njemačkoj.

Demonstracija je održana u Airbusovoj X-Works tvornici za inovacije u Münchenu. Tamo je energija uz pomoć mikrovalova prenesena među točkama koje predstavljaju ‘svemir’ i ‘Zemlju’ na udaljenosti od 36 metara. Zaprimljena energija iskorištena je za osvjetljavanje minijature grada, proizvodnju vodika i prvo bežično hlađenje konzerve pive.

Radna verzija svemirske solarne elektrane bit će monumentalan projekt. Za početak ćemo u orbiti morati konstuirati velik satelit koji će energiju sunca sakupljati 24 sata dnevno te je slati mikrovalovima male gustoće prema prijemnicima na tlu. Prijemnici i sateliti će, ponavljamo, trebati biti široki bar nekoliko kilometara kako bi stvorili i poslali/primili energiju koju proizvodi prosječna nuklearna elektrana.