in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Mislite da vaš telefon neko potajno koristi za rudarenje kriptovaluta? Obratite pažnju na ove stvari!

Otkrijte tragove na vrijeme

Kibernetički kriminalci mogu iskoristiti vaš telefon za maliciozne svrhe te ga s vremenom oštetiti. Pokazat ćemo vam kako možete otkriti tragove ovog neuočljivog kibernetičkog napada.

Cryptojacking je vrsta kibernetičkog napada koji uključuje softversko preuzimanje žrtvinog uređaja s namjerom korištenja smartfona za rudarenje kriptovaluta. Ovim se napadom računalna se snaga uređaja bez znanja vlasnika koristi za rješavanje kriptografskih jednadžbi te sakupljanje kriptovaluta osobi koja je softverom zarazila telefon ili PC.

Današnji su smartfoni moćniji od superračunara prije deset godina, što znači da ih se vrlo lako može koristiti za rudarenje kriptovaluta. Naravno, ovo ih je učinilo glavnim metama za napade cryptojacking.

Za rudarenje se mogu koristiti Androidi i iOS uređaji, ali valja naglasiti da su Androidi ranjiviji od iPhonea, pogotovo ako iPhone nije bio jailbreakan. Pitanje koje se postavlja je: kako cryptojackeri dolaze na mobilne uređaje koji su obično otporniji na malware od stolnih računara?

Vaš se smartfon možda inficirao cryptojackerom tako da ste softver preuzimali iz neprovjerenih izvora poput nasumične internetske stranice, za razliku od propisne trgovine za softver.

Tim rečeno, čak i legitimne aplikacije mogu biti zlorabljene sa strane kibernetičkih kriminalaca. Ako uspiju provaliti u aplikaciju, u nju mogu ubaciti maliciozni kod, uključujući malware za cryptojacking. Naravno, maliciozni kod za rudarenje također se može ubaciti u web stranicu ili online reklamu, skrivati se iza phishing poveznica u emalu i tako dalje.

Nakon što cryptojacker dospije na vaš telefon, on će ga početi koristiti za rudarenje kriptovaluta u pozadini. Također će vrlo vjerovatno rudariti Monero, kriptovalutu poznatu po opcijama privatnosti i težini praćenja.

Kripto malware može utjecati na telefon na više različitih načina, oštetiti njegov hardver i u nekim slučajevima dovesti do potpunog kvara. Dobra je vijest što se simptomi mogu vrlo lako prepoznati.

Zagrijavanje

Ako se vaš telefon zagrijava brže nego inače te je neobično topao u ruci čak i ako ne koristite aplikacije koje troše puno struje. Ostaje li topao čak i ako ga zaključate? Ako je odgovor ‘da’, postoji velika šansa da ga netko koristi za rudarenje kriptovaluta.

Baterija traje kraće

Ako sve češće morate puniti smartfon zato jer baterija odjednom traje kraće, jedan od razloga za povećanje potrošnje može biti instaliran kripto malware.

Interface ‘zapinje’

Usporava li interface na vašem telefonu? Kasni li čak i kad radite jednostavne stvari poput postavljanja alarma ili mijenjanja postavki? Riječ je o još jednom potencijalnom problemu i znaku da je na vašem telefonu cryptojacker.

Aplikacije se usporavaju ili ruše

Još jedan znak inficiranog smartfona su spore aplikacije koje se često ruše zato jer kripto malware koristi svu snagu CPU-a.

Problemi s tipkovnicom

Ovo možda zvuči čudno, piše Makeuseof, ali problemi s tipkovnicim često su znak malwarea. Ako vašoj tipkovnici treba dugo da se pojavi ili tipkanje kasni, možda na telefonu imate kripto rudara.

Načelno gledano – sve nagle promjene u ponašanju telefona pouzdan su znak da tu nešto nije u redu. Kombinacija pregrijavanja, kašnjenja, rušenja i sličnih kvarova obično su rezultat cryptojackinga.

Kako spriječiti cryptojacking?

Za početak, preuzimajte softver samo iz dućana poput Google Play storea ili App Storea. Čak i kad to radite, pazite što preuzimate te provjerite recenzije i/ili preporuke. Također nije na odmet otići na službenu stranicu proizvođača i provjeriti radi li se o legitimnom izvoru.

Nadalje, nikad nemojte kliknuti na poveznicu koja dolazi s nepoznate email adrese, čak i kad izgleda legitinmom. Ako niste potpuno sigurni, testirajte je sa alatom za provjeru poveznica.

Također je vrlo važno redovito ažurirati operativni sustav u potrazi za ranjivostima, s time da uvijek možete poboljšati zaštitu od malwarea sigurnosnim aplikacijama i prestankom korištenja ugrađenog preglednika na korist sigurnije i privatnije alternative.

Ako nekim slučajem i preuzmete cryptojacker, važno je reagirati čim prije – preuzeti softver za brisanje malwarea ili pokušati riješiti problem instaliranim sigurnosnim softverom. Ako to ne uspije, pokušajte sa tvorničkim resetiranjem. Vodite, doduše, računa da se ovdje radi o potpunom resetiranju softvera na smartfonu – osim ako imate sigurnosnu kopiju.

Ova metoda, naglašavamo, služi kao posljednja opcija.