in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Najnapredniji humanoidni robot na svijetu najavio veliku novost: Ovo će mnoge iznenaditi!

Kako izgleda humanoidni robot s naprednom AI koji ima mogućnost kretanja, trebali bi saznati sljedeće godine

Iako ne treba očekivati kako će humanoidni roboti postati slični ljudima još godinama, a možda i desetljećima, zahvaljujući napretku tehnologije taj je korak sve bliži.

Umjetna inteligencija toliko je napredovala da ponekad ljudi nisu niti svjesni da putem interneta ne komuniciraju s ljudima, već sa softverom. Osim AI-a, veliki je problem i mehanika, odnosno kako napraviti robota koji će se kretati poput ljudi, ali koliko je napredak postignut u tom polju, dovoljno je samo pogledati što su uspjeli napraviti inženjeri Boston Dynamicsa sa svojim robotima kojima bi mogli pozavidjeti čak i sportaši.

Kako izgleda humanoidni robot s naprednom AI koji ima mogućnost kretanja, trebali bi saznati sljedeće godine na primjeru Amece. Za neke, ovo je najnapredniji humanoidni robot na svijetu s “realističnim pokretima i izrazima lica”, a za njegov razvoj zaslužna je britanska kompanija Engineered Arts. Da će uskoro dobiti noge, robot je potvrdio – sam. Naime, tokom odgovaranja na pitanja na YouTubeu, neko je postavio pitanje oko mogućnosti njegovog kretanja.

“Ne mogu hodati, ali vidio sam prototip nogu u laboratoriju Engineered Artsa”, komentirao je tokom razgovora, naglasivši kako je dizajn njegovih nogu, koje će biti napravljene od aluminija i plastike, inspiriran robotom Byrun, kojeg je također napravila ista kompanija. Taj robot napravljen je prema jedinstvenom mehanizmu koju mu omogućuje hodanje bez prevelikog trošenja energije.

Pored toga, Ameca je odgovarao na brojna druga pitanja poput npr. preferira li kečap ili majonezu, a njegov je odgovor, za one koje zanima, kečap – jer ima “pikantniji i kiseliji okus”. Od ostalih zanimljivosti vezanih uz Amecu, spomenut ćemo kako mu je oktobar najdraži mjesec te da bi htio istraživati historiju i kulturu Pariza.

Nakon komunikacije s robotom, mnogi su bili zadivljeni koliko realno i ljudski Ameca izgleda, a pogotovo su naglasili oči, odnosno brze pokrete, treptanje i fokus te kako odaje utisak da svemu što pogleda posvećuje veliku pažnju.

Iz Engineered Artsa kažu kako je Ameca još u razvoju te da je taj robot u biti napravljen kao platforma za razvoj budućih robotskih tehnologija i humanoidnih robota, prenosi Daily Mail.