in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Ovo su znakovi da je Vaš smartphone zaražen malwareom!

Bez obzira na to koji uređaj koristili, nema potpune sigurnosti te uvijek postoji mogućnost da se vaše računar, tablet ili telefon zarazi s nekim malicioznim softverom

Općenito se smatra kako su Appleovi telefoni sigurniji od Androida (s tim se ne bi složio Jeff Bezos čiji je iPhone zaražen putem videoporuke s WhatsAppa) te se svim korisnicima Googleova operativnog sustava savjetuje korištenje Googleove službene trgovine aplikacija Play Store, umjesto trgovina aplikacija trećih strana, iako niti to nije garancija potpune sigurnosti.

Ako se vaš telefon odjednom počne ponašati čudno, odnosno primijetite promjene na njemu, postoji mogućnost da je zaražen malwareom. Na Business Insideru opisali su šest najčešćih znakova koji upućuju na to da bi vaš Android mogao biti zaražen malwareom.

Vaši kontakti dobivaju spam poruke s vašeg računa – ako vaši prijatelji i kolege odjednom počnu dobivati spam poruke koje vi niste poslali, postoji mogućnost da na telefonu imate malware koji je “oteo” vaš email i s njega šalje poruke.

Pop-up oglasi – iskakanje oglasa na ekranu vašeg telefona također je znak da vam se na uređajima nalazi nepoželjan softver. Riječ je o vrsti malwarea nazvanoj adware koja je dizajnirana kako bi se korisnicima prikazivali brojni oglasi.

Nepoznate aplikacije instalirane na telefonu – pojavljivanje ikona nepoznatih aplikacija, odnosno onih koje niste instalirali na svoje uređaje još je jedan znak potencijalne zaraze malwareom jer postoji velika mogućnost da je upravo maliciozni softver instalirao te aplikacije na vaš telefon.

Brzo pražnjenje baterije – s obzirom na to da malware može pokretati brojne pozadinske procese, to će se odraziti i na trajanju baterije. Također, obratite pažnju i na zagrijavanje telefona u situacijama kada ga ne koristite za neke procesorski zahtjevne aktivnosti.

Povećana potrošnja podataka – ovo je još jedan znak potencijalne zaraze malicioznim softverom jer malware bez znanja korisnika može koristiti podatke za npr. preuzimanje aplikacija, slanje podataka s telefona itd.

Aplikacije se često ruše – ako odjednom primijetite da vam se aplikacije počnu učestalije rušiti nego prije, postoji mogućnost da se na telefonu nalazi malware.

Šta napraviti?

Na Business Insideru savjetuju nekoliko rješenja s kojima se ovaj problem može riješiti. Prvi je čišćenje cachea, jer malware često napada preglednik internetskih stranica pa ga pražnjenje cachea može ukloniti iz memorije. Zatim savjetuju pokretanje telefona u sigurnom modu – unutar ovog načina potrebno je potražiti potencijalno sumnjive aplikacije i izbrisati ih.

Također, ono što se uvijek savjetuje jest aktiviranje Play Protecta, besplatnog antimalware alata koji provjerava sigurnost aplikacija, kao i korištenje drugog antimalware softvera. I, naravno, uvijek postoji mogućnost resetiranja telefona, odnosno njegovo vraćanje na početne postavke, što uključuje brisanje svog sadržaja s uređaja i ponovnu instalaciju aplikacija.