in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

O čemu se radi? Brojni korisnici Twittera prelaze na Mastodon

Alternativa

Nakon što je Elon Musk preuzeo Twitter neki su korisnici potražili alternativne platforme. Jedan od najvećih dobitnika bio je Mastodon. O čemu se radi? Ova društvena mreža kaže da sada ima više od 655.000 korisnika, a više od 230.000 korisnika pridružilo se prošle sedmice, piše BBC.

Mastodon izgleda kao Twitter – korisnici pišu postove nazvane “toots”, na koje se može odgovoriti, označiti da im se sviđa i poslati dalje te mogu pratiti jedni druge. Međutim, Mastodon radi na drugačiji način. To je jedan od razloga zbog kojeg privlači nove korisnike, ali je izazvao zabunu kod novih korisnika. Ova platforma je stara šest godina, ali njena trenutna aktivnost je bez presedana i muči se pod teretom novih članova.

Kakvi su to poslužitelji?

Prva stvar koju morate učiniti kada se prijavite je odabrati poslužitelj. Ima ih puno, tematski su posloženi – mnogi prema zemlji, gradu ili interesu – poput Velike Britanije, društvenih mreža, tehnologije, igara i tako dalje.

Nije pretjerano važno na kojem se poslužitelju nalazite jer ćete ionako moći pratiti korisnike na svim ostalima, ali otvara vam početnu zajednicu koja će vjerovatnije objavljivati i stvari koje vas zanimaju.

Neki od popularnih poslužitelja trenutno rade vrlo sporo zbog velike potražnje.

Ryan Wild, koji vodi poslužitelj MastodonApp.UK putem svoje kompanije Superior Networks, kaže da je imao više od 6000 novih članova u 24 sata i da je morao zaustaviti registraciju.

“Htio sam vidjeti o čemu se radi. Zaustavio sam poslužitelj u petak navečer u 22 sata, a sljedećeg sam se jutra probudio uz 1000 novih ljudi za koje nisam znao da će doći”, rekao je Wild za BBC.

Kako pronaći pratitelje?

Poslužitelj koji odaberete postaje dio vašeg korisničkog imena. BBC-jeva novinarka je, na primjer, upotrijebila svoju trenutnu skraćenicu na Twitteru “zsk” i odabrala britanski poslužitelj, čime je njeno korisničko ime postalo @[email protected].

Ako ste na istom poslužitelju, možete pretraživati samo pomoću imena osobe, ali ako je ta osoba na drugom poslužitelju, trebat će vam puna adresa. Za razliku od Twittera, Mastodon neće predlagati druge korisnike koji bi vas mogli zanimati. Također možete pretraživati hashtagove.