in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kineski naučnici uspjeli proizvesti kisik i raketno gorivo iz neočekivanog izvora

Nesvakidašnji potez

Grupa naučnika iz Kine objavila je zanimljiv naučni rad u kojem je opisan postupak kojim su uzorak Mjesečevog tla uspjeli pretvoriti u izvor raketnog goriva.

Kako su naveli u radu objavljenom u časopisu National Science Review, naučnici su tokom istraživanja uzoraka Mjesečevog tla otkrili da ga je moguće iskoristiti kao katalizator za pretvaranje ugljikova dioksida i vode iz astronautovog tijela i okoliša u metan i kisik.

Jedna od prednosti moglo bi biti i to što za obavljanje cijelog procesa nisu potrebni ljudi, već bi se mogao automatizirati.

Iako možda ne izgleda kao revolucionarno otkriće, upravo bi ono moglo biti presudno za buduća putovanja svemirom jer bi omogućilo stvaranje raketnoga goriva tokom samog putovanja, piše Phys.org.

Iskorištavanje Mjesečevog tla za stvaranje raketnoga goriva i kisika ključno je za slanje ljudske posude u misiju istraživanja Mjeseca, istaknuo je glavni autor rada Yujie Xiong. Ako uzmemo u obzir ograničene resurse koje inače imamo prilikom istraživanja svemira, predlažemo slanje robotskih sustava koji bi mogli odraditi pripreme za postavljanje cijelog elektrokatalitičkog sustava za pretvaranje CO2 u gorivo.

Sad je na naučnicima da takav sustav zaista može funkcionirati u svemirskim uvjetima.