in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Još jedno istraživanje potvrdilo: Igranje videoigara pozitivno djeluje na djecu i mlade

Gaming

Videoigre su se tokom godina često optuživale da negativno utječu na djecu i mlade. No, istraživanja sve češće pokazuju da umjereno igranje videoigara u djetinjstvu i mladosti može imati pozitivne posljedice na razvoj mladih mozgova.

Posljednje takvo istraživanje u nizu, objavljeno u Journal of the American Medical Association, otkrilo je da igranje videoigara može imati pozitivan učinak na razvoj kognitivnih vještina kod djece.

Autor studije, Bader Chaarani, pojasnio je kako su otkrili da djeca koja igraju videoigre tri ili više sati dnevno, imaju bolje razvijenu kontrolu impulsa i radnu memoriju od djece koja ne igraju videoigre. Osim toga, ističe Chaarani, primijetili su da se aktivnost mozga mijenja u područjima koja se odnose na vid, pažnju i obradu sjećanja.

Istaknuo je i kako su te prednosti zamijećene samo kod igranja videoigara. Drugi oblici provođenja vremena pred ekranom, kao što su dopisivanje, gledanje televizije ili YouTubea, a koji se smatraju pasivnim načinom provođenja vremena pred ekranom, nisu rezultirali takvim prednostima.

“Naša su otkrića pokazala da igranje videoigara poboljšava kognitivne sposobnosti koje su povezane s inhibicijama i radnom memorijom, ali i da mijenjaju način na koji se stvaraju poveznice u mozgu”, istaknuo je Chaarani te dodao kako je sad potrebno dodatno istražiti koliko dugo ti učinci traju.