in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Znate li zašto bi trebali otvoriti prozor svakog jutra i večeri? Iznenadit ćete se!

Brojne prednosti

 S obzirom na sve veće račune za energiju, većina ljudi je u iskušenju da čvrsto zatvori sva vrata i prozore kako u njihov dom ne bi ušla hladnoća izvana. No stručnjaci kažu da biste, ne provjetravate li redovno prostor u kojemu živite na ispravan način, mogli biti izloženi zdravstvenim problemima.

Ne radi se u ovom slučaju samo o puštanju svježeg zraka u zagušljive prostorije. Zna se da redovita izmjena zraka sprečava taloženje viška vlage na zidovima, gdje može stvoriti plijesan opasnu po zdravlje, prenosi Hina.

“Četveročlano kućanstvo svaki dan ispusti između 6 i 12 litara vode u zrak u zatvorenom prostoru u kojemu boravi”, kaže Arian Freytag, stručnjak iz njemačke Udruge potrošača koji ih po potrebi savjetuje.

On podsjeća da taj vlažni zrak treba zamijeniti suhim, kisikom obogaćenim zrakom izvana, osobito želite li smanjiti grijanje da biste smanjili novčane izdatke.

“Ako pokušavamo uštedjeti i prostorije grijemo smanjenim intenzitetom, povećava se rizik od nastanka plijesni”, kaže Matthias Wagnitz iz Njemačke središnje udruge za sanitarne uređaje, grijanje i klimatizaciju.

Objasnio je da zagrijani zrak dobro upija vlagu, za razliku od prostorija koje se griju slabije pa se vlažan zrak lakše kondenzira na hladnijim zidovima.

Stoga stručnjaci preporučuju da se kuće i stanovi intenzivno prozračuju barem 5 do 10 minuta ujutro i navečer. Najučinkovitija metoda je unakrsno prozračivanje.