in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Apple predstavio novu generaciju iPada i iPada Pro

Apple

Iako se očekivalo da će Apple nove uređaje predstaviti na posebnoj konferenciji, Tim Cook i ekipa odlučili su se za jednostavniji pristup. Jesenski noviteti najavljeni su putem objava za javnost na njihovim stranicama, a najviše pažnje privlače novi modeli iPada.

Deseta generacija klasičnog (i najjeftinijeg) modela tableta dolazi s novim dizajnom koji, poput modela Air i Pro, sada ima veći ekran, od ruba do ruba. Njegova dijagonala iznosi 10,9 inča uz rezoluciju od 2360 x 1640 piksela i tehnologiju True Tone. Kako bi se napravilo mjesta za veći ekran, Touch ID, odnosno senzor za otiske prstiju više se ne nalazi ispod ekrana, već je sada integriran u tipku za paljenje i gašenje uređaja.

Sa stražnje strane nalazi se kamera od 12 MP s mogućnošću snimanja 4K videozapisa, dok se sprijeda nalazi ultraširoka kamera od 12 MP s podrškom za Center Stage. Još jedan novitet na ovoj verziji iPada jest i priključak USB-C za punjenje i povezivanje s drugim uređajima, a isti priključak možemo očekivati i na sljedećoj generaciji iPhonea.

Novi iPad pokreće čipset A14 Bionic, koji donosi do 20 posto bolje procesorske performanse i 10 posto bolje grafičke performanse u odnosu na prošlu generaciju tableta. Za one kojima bi ovaj uređaj mogao zamijeniti prijenosnike, Apple je pripremio i Magic Keyboard Folio, tipkovnicu s touchpadom, koja se s tabletom povezuje magnetski. Podržava i prvu generaciju Appleove olovke.

Na tržištu će se pojaviti 26. oktobra po početnoj cijeni od 499 dolara za model sa 64 GB memorije.

Kako prenosi 9to5 Mac, najavljena je i nova generacija iPada Pro u dvije verzije – s ekranima od 11 i 12,9 inča. Najveći novitet ovog modela jest čipset. Pokreće ga Appleov čip M2, a korisnicima su dostupne verzije sa 128/512 GB i 8GB memorije te 1 i 2TB prostora za pohranu i 16 GB RAM-a.

Novi modeli iPada Pro, kada se nadograde na iPadOS 16 (dostupan od 24. oktobra), imat će jednu zanimljivu opciju koja će se moći koristiti s drugom generacijom njihove olovke, a to je prepoznavanje olovke dok ona “lebdi” iznad ekrana na udaljenosti do 12 mm.

U prodaji će se također pojaviti 26. oktobra po cijeni od 799 dolara (osnovna cijena za model od 11 inča), odnosno 1099 dolara za osnovni model od 12,9 inča.