in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) Stiže potpuno električni leteći taksi bez vozača!

Uskoro?

Kompanija Wisk osnovana je 2019. godine kao ulaganje Boeinga i Kitty Hawka, nedavno zatvorene kompanije koju financira Googleov suosnivač Larry Page. Plan suradnje je postati prva takozvana napredna kompanija za zračnu mobilnost. Wisk tvrdi da je njegov avion šeste generacije prvi kandidat za certifikaciju letjelice s električnim vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem (eVTOL).

Prema pravilima FAA-e, avio kompanije moraju dobiti tri vrste certifikata prije pokretanja komercijalne usluge. Jedan certifikat znači da zrakoplov zadovoljava sve standarde dizajna i sigurnosti, drugi je proizvodna potvrda, ujedno odobrenje za početak proizvodnje aviona, a treći, certifikacija avio prijevoznika, znači da kompanija može službeno obavljati komercijalne zračne taksi usluge.

Wiskova letjelica ima šest prednjih rotora, svaki s pet lopatica koje se mogu naginjati vodoravno ili okomito, kao i šest stražnjih rotora, od kojih se svaki sastoji od dvije lopatice, te ostaju fiksirani u okomitom položaju. Kompanija kaže da Wisk Aero ima brzinu krstarenja od 120 čvorova, domet od 90 milja (140 kilometara) te da može letjeti na visini od 2500 do 4000 stopa iznad zemlje.

Wisk ima cilj jednog dana pružiti uslugu međugradskog letećeg taksija koji se može pozvati pomoću aplikacije, poput Ubera ili Lyfta. Plan je da u vozilu nema pilota, a njime će upravljati uglavnom sustav autopilota, uz nadzor ljudskog pilota smještenog na daljinu. Avion bi teoretski polijetao i slijetao s helidromova smještenih na krovovima zgrada.

Kompanija je izjavila da se nada pokrenuti uslugu zračnog taksija u sljedećih pet godina, a tada predviđa obavljanje 14 miliona letova godišnje na oko 20 velikih tržišta širom svijeta.