in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Staklo povezuje udare asteroida na Mjesec i Zemlju

Kombinirali širok raspon mikroskopskih analitičkih tehnika

Naučnici Sveučilišta Curtin otkrili su da udar asteroida na Zemlju prije više miliona godina koji je izbrisao dinosaure s našeg planeta nije bio usamljeni događaj, jer je gotovo istovremeno “bombardirana” i površina Mjeseca.

Međunarodni istraživački tim proučavao je mikroskopske komadiće stakla stare do dvije milijarde godina koje su pronađene u lunarnom tlu i dopremljene na Zemlju u decembru 2020. u sklopu lunarne misije Kineske nacionalne svemirske agencije Chang’e-5. Toplina i pritisak udara meteorita stvorili su staklena zrnca i stoga je moguće otkriti vremenski raspored bombardiranja.

Glavni autor, profesor Alexander Nemchin, iz Centra za svemirsku nauku i tehnologiju Sveučilišta Curtin (SSTC) u Školi za Zemlju i planetarne nauke, rekao je da otkrića upućuju na to da su se vrijeme i učestalost udara asteroida u Mjesec mogli preslikati na Zemlju, govoreći nam više o historiji evolucije našeg planeta.

“Kombinirali smo širok raspon mikroskopskih analitičkih tehnika, numeričkog modeliranja i geoloških istraživanja kako bismo utvrdili kako su te mikroskopske staklene kuglice s Mjeseca nastale i kada”, rekao je profesor Nemchin.

“Otkrili smo da se neke dobne skupine lunarnih staklenih kuglica tačno podudaraju s dobima nekih od najvećih zemaljskih udarnih kratera, uključujući udarni krater Chicxulub u koji je udario asteroid prije 66 miliona una govora i dovodi se u vezu s izumiranjem dinosaura”.

Kakao prenosi “Vidi”, koautorica, izvanredna profesorica SSTC-a Katarina Miljković, rekla je da bi buduće komparativne studije mogle dati daljnji uvid u geološku historiju Mjeseca.

“Sljedeći bi korak bio poređenje podataka prikupljenih iz ovih uzoraka Chang’e-5 s drugim lunarnim tlom i starošću kratera kako bismo mogli otkriti druge značajne događaje udara diljem Mjeseca koji bi zauzvrat mogli otkriti nove dokaze o mogućim utjecajima na život na Zemlji”, navodi prof. Miljković.