in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Šta ako hakeri imaju vašu lozinku? Napravite ove korake

Sigurnost

Upravitelji lozinki poprilično su praktičan alat kojim organiziramo i štitimo naše podatke za login u različite aplikacije te podatke s debitnih i kreditnih kartica. No jesu li upravitelji lozinki otporni na hakiranje i šta raditi kad ih hakiraju?

Upravitelj lozinki može biti kompromitiran, ali takve situacije obično nisu toliko zabrinjavajuće kao što se na prvu čine. Naime, dizajniran je tako da su vam podaci kriptirani.

Svaki upravitelj lozinki oslanja se na glavnu lozinku koja ostaje na vašem uređaju, zaštićena od bilo kakvih napada na samu uslugu upravitelja lozinki. Tako svako ko se dočepa vaših podataka u šifriranom obliku ne može shvatiti njihov smisao. Ipak, nekoliko podataka o vama hakeru bi ipak mogli pomoći na ovaj ili onaj način, piše MUO.

To su ime, e-mail adresa, vaša adresa za naplatu i neke druge osnovne informacije o vama. Ovi podaci ipak ne mogu omogućiti hakeru da pristupi vašim lozinkama ili računu povezanom s upraviteljem lozinki. Ono što haker preko njih može učiniti je ciljati na vas phishing prevarama. Stoga je izrazito bitno biti oprezan u svim interakcijama na mreži i posjećivati isključivo službene internetske stranice.

Dakle, šta učiniti ako dođe do hakiranja vašeg upravitelja lozinkama?

Promijenite lozinke za sve važne račune. Možete koristiti opciju generatora šifri. Pojedini upravitelji lozinki pružaju opciju promjene lozinki jednim klikom, kao što to radite u Google Chromeu.

Jednostavno samo pređite na drugi upravitelj lozinki.

Omogućite dvofaktorsku autentifikaciju. Ovo je izrazito važno, ali korisnici bez obzira na to često zaboravljaju na ovaj sigurnosni korak.

Uvijek budite oprezni. Oprez uvijek i svugdje u online okruženju, bilo da preuzimate datoteku, koristite neku uslugu, otvarate e-poštu. Opreza nikad dosta, neovisno o tome je li vam hakiran upravitelj lozinki ili nije. Osim toga, kad god se na vašem računu primijete neke čudne radnje ili se detektira neka ugroza, dobit ćete upute kako osigurati svoj račun.

U takvim situacijama ne ignorirajte te upute.