in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Hiljade Teslinih robota radit će u njihovim tvornicama?

Robotika

Kada je Tesla najavila svog prvog humanoidnog robota, Elon Musk biranim je riječima govorio o njegovom potencijalu. Tesla Bot bi, rekao je pri predstavljanju, mogao transformirati svjetsku ekonomiju i riješiti trenutno veliki problem u brojnim industrijama širom svijeta – nestašicu radnika.

Takve najave u teoriji zvuče fantastično, ali pitanje je kako će stvari izgledati u praksi. Naime, poznato je kako Musk voli davati rokove za ispunjenje ciljeva i planova koji su u praksi neizvedivi pa tako već godinama govori o potpuno autonomnim Teslinim vozilima, ali dok računari u njihovim automobilima koji imaju opcija Full Self-Driving mogu sami upravljati automobilima, ljudi i dalje moraju sjediti za volanom spremni za preuzimanjem kontrole za volanom.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ista stvar biti i s Tesla Botom ili će Tesla zaista predstaviti robota koji će uskoro u tvornicama moći raditi zajedno s ljudima i olakšati im u obavljanju svakodnevnih radnih zadataka.

Početkom godine iz Tesle su najavili kako će razvoj ovog robota biti njihov prioritet, a kako bi se roboti mogli snaći u stvarnim radnim uvjetima, mogli bi saznati uskoro. Njihovo prvo radno mjesto mogle bi biti upravo – Tesline tvornice. Kako su napisali u objavi za radno mjesto za razvoj Tesla Bota, najavili su kako ćemo vidjeti hiljade humanoidnih robota koji će raditi u njihovim tvornicama.

Takvi će roboti, ponovno su naglasili, automatizirati dosadne i repetitivne poslove. Predstavljanje prvog radnog prototipa robota očekujemo tokom ove sedmice na Teslinom AI Dayju na kojem bi Musk objaviti i druge Tesline novitete povezane s umjetnom inteligencijom, prenosi Electrek.