in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Voda pronađena u prašini asteroida mogla bi dati odgovor na porijeklo života na Zemlji

Najnovije otkriće daje još jednu potvrdu teoriji da je život na našem planetu vjerovatno ‘posijan’ iz dalekog svemira

Čestice prašine sakupljene iz Japanske sonde koja je posjetila asteroid Ryugu, leteću stijenu 300 milijuna kilometara od Zemlje, sadrže iznenađujući sastojak – kapljicu vode. Ovo otkriće dodatno podržava teoriju da je život na Zemlju nekad davno stigao iz svemira.

Naučnici su do najnovijeg otkrića došli analizom 5.4 grama kamenja i prašine koje je sonda Hayabusa-2 sakupila sa asteroida Ryugu.

“Ova kapljica vode znači jako puno”, rekao je glavni naučnik Tomoki Nakamura sa sveučilišta Tohoku uoči objave naučnog rada u časopisu Science.

“Velik broj naučnika vjeruje da je voda stigla iz dubokog svemira, a mi smo po prvi put vodu otkrili na Ryugu, asteroidu u blizini Zemlje.”

Hayabusa-2 je, podsjeća Guardian, lansirana 2014. te se u Zemljinu orbitu vratila prije dvije godine kako bi dostavila kapsulu sa uzorcima. Dragocjeni teret već je pružio niz uvida, uključujući taj da su organski materijali koji spadaju među osnovne sastojke života na Zemlji, aminokiseline, možda formirale u svemiru.

Otkriće vode na asteroidu podržava teoriju da su asteroidi poput Ryugua ili većeg ‘matičnog’ asteroida možda udarom u Zemlju ‘dostavili vodu koja sadrži sol i organske tvari’ u sudaru sa Zemljom.

“Pronašli smo dokaze da je sve ovo možda vezano uz porijeklo okeana ili organske tvari na Zemlji.”

Nakamurin tim sačinjen od 150 naučnika, uključujući 30 iz SAD-a, Britanije, Francuske, Italije i Kine, jedan je od najvećih timova koji analiziraju uzorke sakupljene s Ryugua. Uzorak je bio podijeljen među naučnim timovima kako bi maksimalizirao šansu za otkriće.

Kensei Kobayashi, stručnjak za astrobiologiju i počasni profesor na Državnom sveučilištu Yokohama koji nije dio istraživanja pohvalio je otkriće.

“Sama činjenica da su na asteroidu pronašli vodu je iznenađujuća’ s obzirom na krhkost i šanse da uzorak bude uništen u svemiru.”

“Ovo otkriće predlaže da je asteroid sadržavao vodu u obliku tekućine i ne samo leda te da se organska tvar razvila u toj vodi.”