in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Anketa pokazala uz koju muziku ljudi najbrže mogu zaspati

One osobe koje se uspavljuju pomoću muzike najčešće slušaju djela Johanna Sebastiana Bacha

Rezultati su to koje je pokazala online anketa provedena od strane dva britanska sveučilišta

U anketi je sudjelovalo ukupno 651 osoba, a proveli su je naučnici koji dolaze sa Sveučilišta Goldsmiths u Londonu i Sveučilišta Sheffield.

62% ispitanika je odgovorilo kako prije spavanja sluša muziku koja im pomogne da lakše zaspu. U pitanju je bilo 14 muzičkih žanrova i 545 muzičara.

Kao najpopularniji uspavljivač se pokazala klasična muzika s 31,965% zastupljenosti. Zatim je slijedila rock muzika koju je slušalo 10,82% ispitanika. Na treće mjesto je zasjela pop muzika kojom se uspavljivalo 7,47% sudionika studije.

Najnepopularniji muzički odabir za uspavljivanje, sa samo 3,355% zastupljenosti, ispao je heavy metal.

Anketa je otkrila i najzastupljenijeg muzičkog umjetnika. To je klasičar Johann Sebastian Bach. Drugo mjesto su podijelili živući Ed Sheeran i Wolfgang Amadeus Mozart. Brian Eno se našao na trećem mjestu, a četvrto mjesto su dijelili Coldplay i Frederic Chopin.

Muzika kao dobar uspavljivač

“Ispitanici su muziku najčešće vidjeli kao sredstvo za odvraćanje od negativnih misli”, poručili su autori studije.

“Muzika je opcija onima kojima treba pomoć u borbi protiv nesanice. Cjenovno nije preskupa, a nema ni neke posebne nuspojave”, stoji u studiji britanskih naučnika.

Popularnost muzike u borbi protiv nesanice ne iznenađuje ni direktora njemačkog Centra za san i spavanje, Hansa-Guentere Weessa. On poručuje kako muzika poput Mozartove ili Bachove smanjuje broj otkucaja srca i usporava disanje.

To je muzika koja ima oko 60 do 80 taktova u minuti, čemu najčešće odgovaraju klasična muzika ili lagani jazz. Jednako učinkovito opuštaju indijanski instrumenti, keltska muzika ili rock balade u instrumentalnoj verziji.

Vrlo je slična meditaciji koja ima određene učinke. Usporava aktivnost živčanog sustava, smanjuje anksioznost, snižava krvni pritisak, kao i lučenje hormona stresa (kortizola).

“Sve što nekoga uspije relaksirati, pomaže mu i da brže zaspi”, tvrdi Weess.

Kad uživamo u najdražem obroku mozak oslobađa neurotransmiter dopamin koji je vezan uz osjećaj zadovoljstva i nagrađivanja. Isti neurotransmiter se oslobađa i kada slušamo muziku koju volimo”, zaključio je Weess.