in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Dodijeljene nagrade pobjednicima IT OpenChallenge takmičenja

1.000 KM za pobjednike, 500 KM za drugoplasirane i 200 KM za trećeplasirane

Na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije jučer, u nedjelju 28.8.2022.godine, su u prisustvu finalista takmičenja, predstavnika sponzora i predstavnika organizatora, dodijeljene nagrade najboljim takmičarima IT OpenChallenge takmičenja.

Kompanije BH Telecom, MEDIT, ORACLE, Monri Payments, Atom distribution BH, Payten, PPG, TeleGroup i Općina Novo Sarajevo, zaslužni su za veliki fond nagrada i za veoma visok nivo organizacije.

Po troje najboljih iz sve četiri kategorije, i to Programiranje, Grafički dizajn, 3D modeliranje i Experts programiranje, dobili su vrijedne nagrade.

1.000 KM za pobjednike, 500 KM za drugoplasirane i 200 KM za trećeplasirane, nagrade su koje su na ceremoniji dodjele nagrada uručili predstavnici organizatora i sponzora.

Pored vrijednih nagrada za pobjednike, kompanije sponzori poput Monri Payments, Asseco SEE i AS Holding izabrat će neke od finalista za obavljanje plaćenih praksi u njihovim kolektivima kako bi stekli radno iskustvo ali i nova primijenjena znanja. Svi ostali sponzori takmičenja također imaju mogućnost ponuditi poslovni angažman finalistima takmičenja, što će se u danima nakon završetka takmičenja i odvijati uz pomoć Centra za društveno obrazovanje mladih.

„Izrazito nam je zadovoljstvo biti dijelom IT OpenChallenge takmičenja i kao kompanija Payten podržati projekat koji na jednom mjestu okuplja veliki broj mladih ljudi da se takmiče u IT kompetencijama. Na ovaj način zajednički doprinosimo ne samo jačanju IT sektora i paymenta u BiH i regiji, već i omogućavamo mladim ljudima da stupe u kontakt sa liderima u IT industriji, postanu njihovi stipendisti i eventualno nastave graditi svoje karijere sa njima“, rekao je Mirza Ustamujić, generalni direktor kompanije Payten.

Hilmija Arnautović, predsjednik Centra za društveno obrazovanje mladih (CDOM), organizacije koja stoji iza takmičenja, po završetku takmičenja rekao je da u CDOM-u već rade na pripremi IT i dizajn takmičenja za sljedeću godinu.

„IT OpenChallenge ove je godine organizovan po prvi put i zaista smo sretni i zadovoljni da je kompletna organizacija prošla u najboljem redu i da su najbolji takmičari pobijedili i dobili vrijedne nagrade. Naredne godine planiramo uključiti još više kompanija i obrazovnih ustanova kako bismo omogućili mladim IT nadama što veći izbor kompanija sa kojima se mogu povezati, a partnerskim kompanijama što širu bazu potencijalnih praktikanata i budućih uposlenika. Velika zahvala ide svim sponzorima i partnerima takmičenja bez kojih jedan ovakav projekat ne bi bio moguć. Posebno nas raduje činjenica da je uz IT OpenChallenge stao najveći telekom operater u Bosni i Hercegovini, BH Telecom, koji je inače jedan od najvećih donatora i finansijera društveno-korisnih projekata u našoj zemlji.“

HR menadžerica kompanije Asseco SEE, Dijana Katalinić, govoreći o korporativnoj kulturi koja vlada u ASEE istakla je da je ulaganje u mlade i ambiciozne ljude već godinama jedna od ključnih vrijednosti koju njeguju u ASEE.

„Stoga ne iznenađuje da je veliki broj naših kolega svoj karijerni put počeo tokom svog akademskog obrazovanja ili pred njegov kraj, nastavljajući svoj rast uz ASEE, njegujući naše vrijednosti. Radujemo se već jako brzo poželjeti dobrodošlicu jednom od finalista ITOC takmičenja i budućem ASEE praktikantu“, rekla je Katalinić.

Nekoliko najbolje plasiranih takmičara je već po završetku ceremonije proglašenja pobjednika, dobilo poslovne ponude od strane nekih od sponzora takmičenja, što je pokazalo da je jedan od glavnih ciljeva projekta, a to je povezivanje mladih IT nada sa poslovnom zajednicom, već zaživio i dao konkretne rezultate.

IT OpenChallenge takmičenje je mladih nada IT & Design sektora, koje ulazi u finalnu fazu. Nakon što se na takmičenje prijavilo blizu 900 takmičara iz Bosne i Hercegovine i regije Jugo-istočne Europe u kategorijama Programiranje, Grafički dizajn, 3D modeliranje i Expert Programiranje, u pretkvalifikacijama održanim u online formatu, izabrani su najbolji takmičari, njih 80, koji će u finalnoj on-site fazi, koja će se održati na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, pokazati svoje znanje i osvojiti vrijedne nagrade.

Glavni ciljevi IT OpenChallenge takmičenja su razvijanje takmičarskog duha, međusobno povezivanje budućih IT i dizajn stručnjaka, te povezivanje mladih talenata u sferi IT i dizajna sa renomiranim kompanijama koje su u potrazi za talentovanim kvalitetnim mladim kadrom koji će postati dio tima njihovih kompanija.

www.itoc.unsa.ba