in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Postajete bijesni i agresivni kada ste gladni? Postoji veoma zanimljivo objašnjenje

Kada vam se želudac isprazni, oslobađa se hormon gladi, grelin

Hvata li vas glad, a paralelno s time osjećate kako vas hvata nervoza, bijes, kako postajete mrzovoljni, otresiti pa čak i agresivni?

Kada vam se želudac isprazni, oslobađa se hormon gladi, grelin. On se proizvodi u crijevima i luči se između nekog pravilnog rasporeda obroka, ali ujedno i na sam pogled ili miris hrane. Mozak dobije signal da tijelu treba više energije i hrane i tu kreće proces.

Grelin je moćan jer utječe na centar mozga koji se odnosi na nagrađivanje i upravo on najviše utječe na vaše raspoloženje. Prema studiji objavljenoj u časopisu Neuropharmacology, istraživači su stimulirali miševe grelinom, ali nisu im davali hranu i razina dopamina u njihovu mozgu drastično se smanjila.

Dopamin je neuroprijenosnik koji poboljšava mentalne funkcije i koncentraciju, svaka promjena njegove razine može utjecati na vašu koncentraciju. Dopamin je između ostalog zadužen i za kontrolu vaših emocija i zbog toga, odnosno alternacija koje izaziva grelin, biste mogli biti ljutiti jer ste gladni.

Još jedan razlog zbog kojeg ste možda niste svoji kada ste gladni jest to što grelin utječe na oslobađanje hormona neuropeptida Y, koji potiče apetit.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Biological Psychiatry, ljudi s visokim razinama neuropeptida Y, bili su agresivniji i naglije naravi.