in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Znate li šta kamile jedu u pustinji?

Zanimljivosti

Kamile su svima poznate kao životinje s grbama naviknute na oštre, pustinjske uvjete. No šta je uopće moguće jesti u okrutnim uvjetima pustinje?

Prvo je važno napomenuti kako su njihove grbe, suprotno popularnom mišljenju, zapravo spremište za zalihe masti, a ne za vodu. Kako bi preživjele u pustinji kamile su osim grba, kroz evoluciju, razvile i posebno prilagođena usta.

Naime, njihova je gornja usna podijeljenja što im omogućava da jedu vrlo nisku travu na tlu što je iznimno važno u pustinjskim uvjetima gdje sve sporo raste. Usne su im uz to kožaste i čvrste, ali fleksibilne što znači da deve mogu odlomiti i jesti i trnovite i slane biljke. Mesnate izbočine koje se nazivaju papile također se nalaze u njihovim ustima kako bi pomogle prilikom gutanja.

Šta se događa kada kameile progutaju hranu? One imaju 3 do 4 želuca; hrana se djelomično razgrađuje u prva dva želuca. Jednom kada se hrana proguta i preživa, uz pomoć raznih mikroba, razgrađuje se i probavlja, navodi 1klik.

Ipak, čak i kada hrana nije dostupna, to u svijetu kamila nije razlog za zabrinutost jer one mogu preživjeti duže od sedmicu dana bez vode, a bez hrane mogu (pre)živjeti čak i nekoliko mjeseci.