in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Japanski naučnici tvrde: Asteroid udaljen 320 miliona kilometara od Zemlje u sebi ima osnovne sastojke života

Detaljna analiza

Više od 20 vrsta aminokiselina navodno je otkriveno u uzorcima koje je japanska sonda Hayabusa 2 prikupila s asteroida Ryugu 2018. i 2019. godine. Naučnici su ranije rekli da su uzorci najprimitivniji materijal u Sunčevom sustavu koji smo ikada proučavali.

Oni su analizirali su 5,4 grama kamenih zrna iz Ryugua otkako su uzorci vraćeni na Zemlju u decembru 2020. godine.

Aminokiseline su inače građevni blokovi bjelančevina koje živi organizmi proizvode na temelju svog DNK koda, pa bi mogle biti ključni potpis postojanja izvanzemaljskog života i na drugim planetima.

Međutim, unatoč tome što su one organski spojevi od kojih se sastoji život kakav poznajemo, oni nisu nužno ostaci samih drevnih živih organizama. Hemikalije za izgradnju proteina također se mogu formirati kroz prirodne geološke procese, primjerice onih koji su formirali Sunčev sustav.

Tvrdnju da je pronađeno 20 vrsta aminokiselina iznio je djelatnik japanskog ministarstva obrazovanja. Ranije je objavljeno na konferenciji o lunarnoj i planetarnoj nauci u Teksasu u martu da je pronađeno 10 vrsta, uključujući glicin i alanin, prema naučnicima koji su detaljno opisali dvije studije o tom otkriću.

Otkrili smo različite prebiotičke organske spojeve u uzorcima, uključujući proteinogene aminokiseline, policikličke aromatske ugljikovodike slične zemaljskoj nafti i razne spojeve dušika. Ove prebiotičke organske molekule mogu se proširiti po Sunčevom sustavu, potencijalno kao međuplanetarna prašina s Ruygu površine udarom ili drugim uzrocima, rekao je Hiroshi Naraoka sa Sveučilišta Kyushu u Japanu, koji je vodio tim naučnika koji su proučavali uzorak s Ryugua.

Porijeklo Ryugua

Podaci također sugeriraju da bi Ryugu mogao biti ostatak raspadnutog kometa koji je proveo desetke hiljada godina jureći kroz Sunčev sustav. Naučnici vjeruju da je taj komet ispario zbog visokih temperatura te da je pretvoren u asteroid s hrpom ruševina nakon što se preselio u unutarnji asteroidni pojas između Jupitera i Marsa.

Uzorci Ryugua vraćeni su na Zemlju radi proučavanja od strane Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA). Dobivene informacije su pokazale da je Ryugu asteroid s hrpom ruševina, sastavljen od malih komada stijena i čvrstog materijala koji su zbijeni gravitacijom, a ne od jedne, monolitne gromade, prenosi Daily Mail.

Drugo, njegov oblik vjerovatno je uzrokovan deformacijom uzrokovanom brzom rotacijom, kažu japanski naučnici te također ima izrazito visok sadržaj organske tvari. Upravo to konačno otkriće postavlja pitanje o podrijetlu asteroida.

Trenutni naučni konsenzus je da je Ryugu nastao iz krhotina koje je ostavio sudar dva veća asteroida. Ali to ne može biti tačno ako asteroid ima visok sadržaj organskih tvari jer bi se materija degradirala ili uništila visokim temperaturama sudara.

Znanstvenici se nadaju da će potvrditi ovu razinu organske tvari nakon završetka analize vraćenih uzoraka.

Ryugu je ugljični asteroid blizu Zemlje koji ima oko 900 metara u promjeru i nalazi se u orbiti između Zemlje i Marsa. Prethodni testovi su već pokazali da ta svemirska stijena sadrži neke od ‘najprvobitnijih materijala’ ikad ispitanih, a naučnici su rekli da bi to moglo riješiti misterij kako je nastao Sunčev sustav.

Oni su također vrlo porozni i mogli bi biti ključ za razumijevanje kako su prvi građevni blokovi života stigli na Zemlju prije 4,5 milijardi godina, dodaju.