in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Budućnost hrane: Naučnici genetski modificirali paradajz kako bi bio bogatiji vitaminom D

Pomaže apsorbirati i zadržavati kalcij i fosfor u tijelu

Uz to što su uspjeli napraviti paradajz koji se od običnog razlikuje tek u količini vitamina D, naučnici tvrde, da njihov paradajz ima listove pune vitamina D koji bi se mogli iskoristiti za izradu dodataka prehrani.

Vitamin D izuzetno je važan za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Pomaže apsorbirati i zadržavati kalcij i fosfor u tijelu, što je izuzetno važno za zdravlje kosti i jak imunološki sustav. No, u prirodi postoji tek nekoliko vrsta hrane koje se mogu pohvaliti da su nositelji tog vitamina. Stoga ljudsko tijelo do vitamina D dolazi i vlastitom proizvodnjom koja je rezultat reakcije kože na UV zrake koje dolaze od Sunca.

Međutim, dugotrajno izlaganje Suncu nije zdravo, a konzumiranje namirnica bogatih vitaminom D nije uvijek moguće, pa naučnici procjenjuju da širom svijeta oko milijardu ljudi pati od nedostatka vitamina D.

S obzirom na to da nedostatak vitamina D može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme (poput povećanog rizika od srčanih bolesti, raka, autoimunih bolesti i problema s koštanim sustavom), naučnici iz Centra John Innes su pokušali osmisliti namirnicu koja bi genetskom modifikacijom postala bogata vitaminom D.

Rezultat je paradajz koji se na prvi pogled ni po čemu ne razlikuje od klasičnog. No, u sebi sadrži puno više vitamina D.

Iskoristili su CRISPR sustav za upravljanje genima, kako bi u istom “isključili” specifičan enzim koji pretvara prethodnik vitamina D (7-DHC) u druge molekule. Bez tog enzima, 7-DHC se akumulira u samom plodu paradajza i to u puno većim količinama.

Kako bi 7-DHC pretvorili u vitamin D u samom paradajzu, dovoljno je da se izloži UVB svjetlu.

Naučnici su utvrdili da tako izmijenjen ima vitamina D kao dva kokošja jajeta ili 28 grama tune, a količina se može dodatno povećati ako se osuši na suncu.

Kako su naveli u svojoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Plants, i druge bi se biljke mogle prilagoditi kako bi bile bogatije vitaminima i mineralima. Kao primjer su naveli patlidžan i krompir, kojima bi bilo dovoljno promijeniti iste gene kao kod paradajza..