in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Znate li zašto Nizozemci nemaju zavjese na prozorima?

Zanimljivosti

Nizozemci su poznati kao jedan od najveselijih i prijateljski nastrojenih naroda na svijetu, zdravlje, sigurnost i sveopće zadovoljstvo prioriteti su kojima se u ovoj zemlji teži. Također, njihova se kultura opisuje kao izrazito liberalna i otvorena, a tabu teme su nepoznanica.

Ako ste ikada posjetili Nizozemsku, zasigurno ste i osjetili opisanu atmosferu, kao i doživjeli da Nizozemci nemaju problem s dijeljenjem svoje privatnosti. Jedan od pokazatelja navedenoga je neobičan – u Nizozemskoj ćete na rijetko kojem prozoru vidjeti zavjese.

Neobična arhitektura

Nizozemska arhitektura i stambene zgrade prve su stvari koje će vas u ovoj zemlji oduševiti. Sve zgrade vizualno su slične, jako uske i visoke, a dominantni materijali su cigla i drvo. Historijski, država je oporezivala gradnju u širinu, a Nizozemci su se snašli pa su svoje nekretnine počeli graditi u visinu kako bi plaćali manje poreze.

Tako hodajući uz kanale Amsterdama ujedno ćete hodati i uz niz uskih, visokih, spojenih kuća s najviše pet katova i tri uska prozora po spratu. Na tim prozorima nećete vidjeti zavjese, zašto?

Otvorenost u svakom smislu

Hodajući ulicama nizozemskih gradova, posebno navečer, moći ćete zaviriti u tuđe domove i vidjeti njihovu unutrašnjost. Nizozemcima to nije neobično, upravo suprotno, poželjno je.

Prihvaćeno objašnjenje ove pojave potječe od kalvinizma, grane protestantizma, koja nalaže da iskreni građani nemaju što skrivati, a da zavjese na prozorima mogu upućivati na suprotno. Nizozemci se toga pridržavaju, smatrajući da slobodan pogled u njihov dom dokazuje da nemaju tajni.

Druga teorija je da ne stavljajući zavjese na prozore drugima žele pokazati stepen svoje uspješnosti i imućnosti, a dom smatraju dosljednom prezentacijom toga.

Nizozemska je izrazito zanimljiva zemlja, a otvorenost stanovništva jedna je od njezinih čari tako da se ova specifičnost idealno uklapa u njihov stil života, prenosi 1klik.hr.