in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

EA prestaje s izdavanjem: Legendarna FIFA igra odlazi u historiju

Brojna ograničenja

Zbog ugovora s FIFA-om EA je imao neka ograničenja u popularnoj igri, a pri donošenju odluke sigurno su važnu ulogu imale i financije.

Ono čemu se već neko vrijeme govori u gamerskim krugovima, sada je postalo službeno. Legendarna nogometna igra FIFA odlazi u historiju, odnosno bolje rečeno, to ime odlazi u historiju te će FIFA 23 biti posljednja verzija virtualnog nogometa koje će EA-a objaviti pod tim imenom.

Još prošle godine izvršni direktor kompanije Andrew Wilson ukazao je na ograničenja koja imaju zbog FIFA-ine licence pa u igri ne mogu koristiti neke modove igranja koji bi mogli biti zanimljivi te ne mogu potpisivati druge ugovore o licenciranju ili potpisivati ugovore s drugim brendovima, omogućiti događaje uživo tokom samih utakmica i slično.

Pored svega navedenog, važan razlog prekida suradnje jest i, naravno, novac. Prema nekim informacijama FIFA je od EA za novi četverogodišnji ugovor tražila više od milijardu dolara.

Od sljedeće godine (dakle, nakon verzije FIFA 23) stvari bi se trebale promijeniti, ali ono što se neće mijenjati jest suradnja s većinom najpopularnijih liga čiji će se klubovi i igrači moći koristiti u igri kao i do sada. EA ima ugovor s ligama poput Premier League, LaLige, Bundeslige, Serie A i s MLS-om, a iz te kompanije kažu kako će zadržati sav sadržaj i modove igranja s ranijih izdanja FIFA-e, osim sadržaja vezanog uz Svjetska prvenstva.

Nova igra, prva nakon FIFA- 23, zvat će se EA Sports FC, a iz EA su najavili kako su već potpisali i prvi ugovor o licenciranju kakav prije nisu mogli potpisati te će im partner biti Nike.

Što se FIFA-e tiče, iz krovne svjetske nogometne organizacije najavili su nove proizvode s njihovim brendom koje će razvijati druge gamerske kompanije, a također se nadaju da bi mogli započeti suradnju s drugim izdavačima videoigara u 2024., prenosi Tech Spot.

Više o EA Sports FC trebali bi saznati tokom sljedeće godine, a prva igra na tržištu bi se vjerovatno trebala pojaviti tokom jeseni 2023.