in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zbogom, iPod: Apple će posljednji preostali model prodavati samo do isteka zaliha

Kraj jedne ere

Apple je objavio u utorak da nakon dva desetljeća gasi proizvodnju iPoda, uređaja koji je promijenio način slušanja muzike i pomogao okončati vladavinu CD-a.

Posljednji preostali model – iPod touch – bit će dostupan samo do isteka zaliha.

Prijenosni muzički uređaj lansiran 2001. s intuitivnom tipkom u obliku kotačića i legendarnim bijelim slušalicama otvorio je put Appleu da zakorači na tržište pametnih telefona s iPhoneom. To je također omogućilo Appleu da proširi svoje poslovanje izvan računara i pogura muzičku industriju u digitalnu arenu, prenosi Hina.

Apple je 2014. već ukinuo iPod classic, koji se temeljio na originalu, a manje modele kao što je iPod Nano 2017. Jedini preostali iPod bio je iPod touch – svojevrsni smanjeni iPhone bez mobilne tehnologije.

“Duh iPoda živi i dalje u drugim Appleovim uređajima”, rekao je Greg Joswiak, Appleov viši potpredsjednik marketinga, ističući da su muzika i podcastovi (koji su ime dobili po tom uređaju) još uvijek ključni za kompaniju.

Vijest o kraju iPoda potaknula je niz tužnih, nostalgičnih postova na Twitteru.

“Prokletstvo… malo je tužno vidjeti da je Apple od danas službeno ukinuo iPod”, stoji u tvitu računa YouTubera iz UK Gaminga.

“Ta stvar je zauvijek promijenila muzičku igru. RIP.”