in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Bill Gates: “Šta ja imam od toga da pratim ljude?”

Govorio o Musku, Epsteinu i teorijama zavjere

Gates je u razgovoru u BBC-jevu Todayu rekao da su teorije zavjere o njemu ‘lude’ i da je prozivanje u javnosti ‘užasno’. Također je rekao da je sastanak s Epsteinom bio ‘greška’, a dotakao se i kritika koje mu je uputio Elon Musk.

Bill Gates nekad je bio najbogatiji čovjek na svijetu, a sad je to Elon Musk. Nepotrebno je napominjati da se bivši šef Microsofta te trenutni šef Tesle i odnedavno Twittera baš ne vole. Musk je tako prošle sedmice optužio Gatesa za zarađivanje klađenjem na gubitak vrijednosti dionice Tesle. Musk je također, kao što to obično ide, začinio diskurs tiradom djetinjastih uvreda upućenih Gatesu, piše BBC.

Gates je to komentirao rekavši da ‘ne postoji razlog zbog kojeg bi on trebao biti ljubazan prema njemu’.

Musk je tvrdio da klađenje protiv Tesle potkopava Gatesovu okolišnu filantropiju. Kad su ga pitali za komentar, Gates je odgovorio: “To nema apsolutno nikakve veze s klimatskim promjenama – ja imam načine na koje se diversificiram. Sve veća popularnost električnih automobila dovest će do konkurentnosti na tržištu, što znači da postoji razlika između prihvaćanja električnih automobila i beskonačnog povećanja tržišne vrijednosti kompanija koje ih proizvode.”

Na temu Muskova preuzimanja Twittera rekao je: “Znate… Elon… pretpostavljam da bi Twitter mogao postati gori. No isto tako bi mogao postati bolji… Trenutno imam stav – čekaj pa vidi.”

Gates je zainteresiran za društvene medije, ne zato što je pomoću njih zaradio milijarde, već zato što su postali fokus brojnih teorija zavjere. Oduvijek je bio zagovornik cijepljenja te je uložio milijarde u programe za to širom svijeta. Prisutnost u javnosti učinila ga je metom bizarnih i neutemeljenih tvrdnji da planira pratiti ljude pomoću čipova skrivenih u cjepivu. Velik broj tih teorija započeo je na društvenim mrežama, a na snazi su najviše dobile tokom pandemije.

“Ponekad stvari postanu toliko bizarne da sve što možete napraviti je nasmijati se”, rekao je.

“Mislim, šta ja imam od toga da pratim ljude? Potrošio sam milijarde dolara na cjepiva – ne zarađujem na njima, nego samo pokušavam spasiti ljudske živote”, komentirao je, dodajući:

“Nedavno sam bio u javnosti i ljudi su mi počeli dovikivati da ih pratim, što je užasno.”

O razvodu i sastancima s Epsteinom

Gates i njegova bivša žena Melinda French osnovali su Fond Bill & Melinda Gates, ali mnogo toga u njegovu životu se promijenilo.

“Moj život je sad jako drukčiji. Djeca su se odselila, najmlađe je otišlo na fakultet prije godinu dana. Razvod je bio jako težak… bila je ovo dosta teška godina”, komentirao je.