in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

”Incognito” način pregledavanja zaista siguran?

Postoje mnoge zablude o anonimnom načinu rada

Većina preglednika dolazi s privatnim načinom pregledavanja koji obećava zaštitu vaše privatnosti. Chrome ovu opciju naziva “anonimnim načinom rada”. Ali koliko je ova opcija privatna? Kako djeluje i kako vas štiti? U kojim situacijama vas ne štiti?

Postoje mnoge zablude o anonimnom načinu rada i privatnom pregledavanju koje korisnicima daju iluziju privatnosti, pa čak i potpune anonimnosti. Ovaj članak razbija neke mitove i baca više svjetla na stvarnost da anonimni način rada i privatno pregledavanje ipak nisu tako privatni.

Dok je Apple bio prvi koji je predstavio opciju privatnog pregledavanja sa Safarijem, Google je bio taj koji je smislio pojam “Incognito Mode” kako bi opisao istu opciju u Chromeu.

Zapravo, privatno pregledavanje funkcionira slično u većini modernih preglednika, ali je poznato pod različitim oznakama. Na primjer, Edge to naziva InPrivate pregledavanjem, dok Firefox i Safari jednostavno nazivaju Privatno pregledavanje. Opera poziva funkciju Privatni način rada. Za potrebe ovog vodiča koristimo Chrome i anonimni način rada kao primjer, budući da se Google preglednik najviše koristi na svijetu.

Kako koristiti Inkognito način rada?

Pokrenite Google Chrome i pritisnite Ctrl + Shift + N u sustavu Windows i Cmd + Shift + N u macOS-u da biste pokrenuli novi prozor Chromea u anonimnom načinu rada. Opcija ima crnu pozadinu s nekim općim smjernicama. Također možete kliknuti desnom tipkom miša na ikonu aplikacije Chrome na programskoj traci i odabrati opciju “Novi anonimni prozor” kako biste izravno otvorili način privatnog pregledavanja, prenosi PCCHIP.

Ako koristite drugi preglednik, možete se osloniti na iste elemente za pokretanje privatnog prozora:

  • Relevantna opcija izbornika (obično navedena u izborniku “Datoteka”)
  • Određeni tipkovnički prečac (obično se prikazuje pored stavke izbornika)
  • Taskbar/Dock ikona preglednika

Privatno pregledavanje također je opcija u većini modernih mobilnih preglednika.

Šta čini Inkognito način rada?

Kada pregledavate internet u anonimnom načinu rada, primarni zadatak preglednika je ne pohranjivanje podataka lokalno na vašem PC-u. Kada zatvorite prozor anonimnog načina rada, vaš preglednik briše sljedeće stavke:

  • Historiju pregledavanja: ovo uključuje sve web stranice koje posjećujete, bez obzira jeste li se na njih prijavili ili ne;
  • Predmemorija i kolačići: pokrivaju provjeru autentičnosti na web-lokacijama na koje ste se prijavili, postavke i podešavanja specifične za web-mjesto, dijelove web-stranica spremljene za brže učitavanje itd;
  • Internetska pretraživanja: sva pretraživanja koja ste izvršili na Googleu, Bingu itd. Vaše upite za pretraživanje i dalje bilježi relevantni poslužitelj. Imajte na umu da tražilice usmjerene na privatnost poput DuckDuckGo uopće ne prate vaša pretraživanja, ali ih bilježe u vašoj historiji pregledavanja osim ako ne koristite privatno pregledavanje;
  • Podaci za prijavu: sva korisnička imena ili šifre koje ste unijeli;
  • Podaci obrasca: sve informacije kao što su ime i adresa koje ste možda unijeli u obrazac;
  • Dozvole web-mjesta: sva dopuštenja koja ste dali web-mjestu, kao što je pristup lokaciji ili mikrofonu, neće biti spremljena. To je zato što se kolačići koje web-mjesta koriste za spremanje takvih podataka ne spremaju.

Dok koristite anonimni način rada, niste prijavljeni na svoj Google račun osim ako to ne učinite ručno. Naravno, nijedna od aktivnosti iz sesije anonimnog preglednika prozora ne povezuje se s vašim Google računom. To vrijedi čak i ako ste se prijavili na Google kroz uobičajeni prozor pored anonimnog prozora. Anonimni način rada u Chromeu ima novu opciju. Na dnu je prekidač za blokiranje korištenja kolačića web-mjestima trećih strana. Kolačići su mali paketi podataka koje web-mjesta koriste kako bi vas pratila na drugim stranicama. Jeste li se ikada zapitali kako vidite oglase za rezervacije putovanja na svim web-lokacijama odmah nakon pretraživanja avio karata na zasebnoj web-lokaciji? Kolačići.

U trenutku kada zatvorite anonimni način rada, vaš će preglednik zaboraviti da se sesija pregledavanja ikada dogodila. Odmah će izbrisati historiju pregledavanja, predmemoriju i kolačiće.

Nema šanse da bilo ko s pristupom vašem računaru može saznati šta ste radili.

To korisnicima daje osjećaj privatnosti, jer njihova historija pregledavanja ostaje skrivena od znatiželjnih očiju članova porodice ili kolega koji imaju pristup njihovim uređajima. Međutim, važno je zapamtiti da postoje i drugi skupovi očiju koji prate vašu mrežnu aktivnost, a da ne spominjemo neke ”rupe”.

Ko vas može pratiti dok koristite Inkognito ili anoniman način rada?

Inkognito način rada ili privatno pregledavanje štiti vašu povijest pregledavanja od onih koji mogu imati fizički pristup vašem PC-u, ali to nije sigurna strategija protiv privatnosti ili anonimnosti. Neko još uvijek može vidjeti šta radite na mreži:

  • Web-stranice koje posjećujete: one mogu i najvjerovatnije se još uvijek prate. Na primjer, svaka stavka koju kupite na Amazonu pojavit će se na vašem popisu narudžbi. Isto tako, Google bilježi vašu historiju pretraživanja ako se prijavite, osim ako niste pauzirali Aktivnost na webu i u aplikacijama na nadzornoj ploči Moja Google aktivnost;
  • Davatelj internetskih usluga: vaš ISP može pratiti vaše kretanje po stranicama weba, zahvaljujući IP adresi koju su vam dodijelili;
  • Mrežni administratori: ako koristite svoje uredsko ili školski PC, nadležna tijela mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja.
  • Hakeri i posrednici podataka: privatno pregledavanje nije odvratno za svakoga ko se bavi prisluškivanjem digitalnih aktivnosti i ima resurse za to.