in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Apple uvodi pretplatu na iPhone?

Ova bi se usluga razlikovala od trenutnih Appleovih koje nude opciju kupovine telefona na rate

Američki Apple poznat je kao kompanija koja u tech svijetu uvodi neke nepopularne poteze. Iako ih svi u početku ismijavaju, ubrzo slično počnu primjenjivati. Najnoviji izvještaj koji stiže iz Sjedinjenih Američkih Država nekima neće biti poseban problem, ali čini se da će većina ovu navodnu Appleovu namjeru nazvati nevjerovatnom. Naime, izvještava se da Apple planira uvesti pretplatu na svoj najpopularniji proizvod – iPhone.

Poznati Mark Gurman iz Bloomberga izvještava da div sa sjedištem u Cupertinu priprema novi način kupovine iPhonea i drugih Appleovih proizvoda uz novu uslugu, koja će biti zasnovana na pretplati. Naime, korisnici bi svaki mjesec plaćali fiksnu naknadu za iPhone, s tim što bi svakim novim izlaskom dobili najnoviji iPhone.

Ova bi se usluga razlikovala od trenutnih Appleovih koje nude opciju kupovine telefona na rate, poput isplate telefona na 12, 24 ili 36 rata. U suštini, nova usluga bi značila da korisnik svaki mjesec plaća određenu naknadu za posjedovanje iPhonea. Usluge pretplate na iPhone mogle bi biti povezane za postojeće Apple račune korisnika i mogle bi uključivati i pretplatu za Apple Care, pa čak i Apple One uslugu koja uključuje usluge kao što su Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade, iCloud+, Apple News+ i Apple Fitness+.

Gurman očekuje da bi Apple ovaj sistem pretplate na iPhone mogao predstaviti korisnicima još krajem ove ili početkom sljedeće godine, dok bi u budućnosti isti plan trebao predstaviti i za sve ostale hardverske proizvode, uključujući iPade, MacBookove i Apple Watch. Gurman ne prenosi koja bi to mogla biti mjesečna pretplata na posjedovanje iPhonea, jer u suštini korisnik neće biti pravi, istinski vlasnik telefona, nego jednostavno posjednik, koji određenu stvar koristi jedno vrijeme, te je nakon nekog vremena vraća u posjed stvarnom vlasniku (Appleu), a onda dobija novu stvar na posjedovanje.

Nagađa se da bi ta mjesečna pretplata mogla iznositi od 20 do 40 dolara mjesečno, prenosi GSMArena.