in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Spotify obustavlja svoje usluge u Rusiji

Spotify obustavlja svoje usluge u Rusiji jer se invazija te zemlje na Ukrajinu nastavlja već drugi mjesec

Čini se da se u saopćenju kompanija poziva na novi ruski zakon koji kažnjava širenje lažnih vijesti o vojsci s do 15 godina zatvora kao glavni razlog zašto se ona zatvara u zemlji.

“Spotify je i dalje vjerovao da je od ključne važnosti pokušati održati našu uslugu operativnom u Rusiji kako bismo pružili pouzdane, neovisne vijesti i informacije u regiji”, rekao je glasnogovornik Spotifyja, koji je zamolio da ostane neimenovan zbog “situacije u Rusiji.”

“Nažalost, nedavno doneseni zakoni koji dodatno ograničavaju pristup informacijama, eliminiraju slobodno izražavanje i kriminaliziraju određene vrste vijesti ugrožavajući sigurnost zaposlenika Spotifyja, a možda čak i naših slušatelja. Nakon što smo pažljivo razmotrili naše mogućnosti i trenutne okolnosti, došli smo do teške odluke da potpuno obustavimo našu uslugu u Rusiji.”

Kompanija očekuje da će usluga biti potpuno obustavljena do početka aprila, rekao je glasnogovornik.

Spotify je uklonio sadržaj s medija RT i Sputnik koje podržava Kremlj i zatvorio svoj ured u Rusiji ranije u martu, ali ovaj novi korak ide dalje gašenjem streaming usluge u zemlji. Kompanija je također u martu rekla da ni njena usluga plaćene pretplate više neće biti dostupna u Rusiji.

Druge tehnološke kompanije na sličan su način zatvorile usluge u Rusiji kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu. Međutim, Rusija je poduzela neke vlastite akcije, uključujući zabranu Metinog Facebooka i Instagrama, a kao zamjenu uvodi vlastite inačice tih aplikacija, kao na primjer Rossgram, prenosi Verge.