in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Ruski regulator blokirao Google News

Nova blokada

Rusko regulatorno tijelo za medije (Roskomnadzor) blokiralo je pristup internetskom servisu Google News pod optužbom da osigurava pristup “lažnim” informacijama o ruskoj ofenzivi u Ukrajini, javljaju u srijedu ruske agencije.

Odluka je donesena na zahtjev ruskog državnog tužilaštva, navodi se u saopćenju Roskomnadzora, prenose agencije.

Taj servis internetskih vijesti “osiguravao je pristup brojnim publikacijama i materijalima koji su sadržavali lažne informacije (…) o toku posebne vojne operacije na ukrajinskom teritoriju”, dodaje se u saopćenju,

Od početka ruske intervencije u Ukrajini 24. februara, ruska vlast je znatno pooštrila kontrolu informacija koje se objavljuju na internetu, jednom od posljednjih prostora slobode govora u zemlji.

Brojnim ruskim i stranim glasilima, među kojima i BBC-u, zabranjen je pristup, a moskovski sud je američke društvene mreže Facebook i Instragram proglasio “ekstremističkima”.

Ograničen je i pristup Twitteru

Roskomnadzor je prošle sedmice optužio veliku američku internetsku kompaniju Google i njen video servis YouTube za “terorističku” djelatnost, što je prvi korak prema njegovoj mogućoj blokadi.

Vlasti su početkom marta istovremeno uvele dvije nove zakonske kazne: za objavljivanje informacija kojima se “narušava ugled” ruske vojske i za objavljivanje “lažnih” informacija o ruskim snagama, prenosi Hina.