in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Fraza “moj čitav život je preletio pred očima” postaje istinita: Objavljena prva EEG snimka umirućeg ljudskog mozga!

Studija nije bila posebno osmišljena za mjerenje aktivnosti mozga u vrijeme smrti

Međunarodni tim neuronaučnika iz Kanade, Kine, Estonije i SAD-a, po prvi je put uspio snimiti EEG umirućeg ljudskog mozga 87-godišnjeg pacijenta kojem je induciran zastoj srca nakon traumatskog subduralnog hematoma.

Fraza “moj čitav život je preletio pred očima” koju smo čuli od ljudi koji su preživjeli kliničku smrt mogla bi se pokazati istinitom, jer su naučnici u EEG snimci otkrili aktivnosti s uzorcima koji su povezani s procesima poput sanjanja i prizivanja uspomena.

Studija nije bila posebno osmišljena za mjerenje aktivnosti mozga u vrijeme smrti, već je to bila stvar slučajnosti. Istraživači su kontinuirano pratili moždane valove 87-godišnjeg bolesnika kako bi pratili epileptičke napade. Međutim, tokom snimanja pacijent je iznenada dobio srčani udar i umro.

Tokom njegovog umiranja istraživači su uspjeli zabilježiti 15 minuta moždane aktivnosti. Usredotočili su se na 30 sekundi prije i nakon što je srce prestalo kucati i otkrili povećanu aktivnost u vrstama moždanih valova poznatih kao gama oscilacije koji su uključeni u procese kao što su sanjanje, meditacija i vraćanje sjećanja, dajući uvid u ono što osoba može proživjeti u svojim posljednjim trenucima.

“Kroz generiranje oscilacija uključenih u vraćanje sjećanja, mozak možda reproducira posljednja prisjećanja važnih životnih događaja neposredno prije naše smrti, nalik onima prijavljenima u iskustvima blizu smrti”, rekao je dr. Ajmal Zemmar, glavni autor studije.

“Ovi nalazi dovode u pitanje naše razumijevanje kada tačno život završava i stvaraju važna naknadna pitanja, poput onih vezanih za vrijeme darivanja organa”, dodao je.

Tim kaže da opažanja pokazuju da je mozak sposoban za koordiniranu aktivnost čak i nakon što krv prestane teći kroz njega. Slične promjene u gama valovima u vrijeme smrti prethodno su otkrivene kod štakora, ali ovo je prvi put da je takva aktivnost otkrivena kod ljudi.

Naravno, rezultate treba uzeti s oprezom, istaknuli su iz tima. Podaci potječu iz samo jedne studije slučaja i to kod pacijenta čiji je mozak bio povrijeđen i podvrgnut neuobičajenim aktivnostima vezanim za epilepsiju.

“Nešto što bismo mogli naučiti iz ovog istraživanja je: iako su naši najmiliji zatvorili oči i spremni su nas ostaviti, njihov mozak možda reproducira neke od najljepših trenutaka koje su doživjeli u svojim životima”, rekao je Zemmar.

Čitavu naučnu studiju objavljenu u časopisu Frontiers in Aging Neuroscience možete pronaći na ovoj poveznici.