in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Impresivni prizori: Stigle prve fotografije s NASA-ine nove misije!

Najnoviji uređaj omogućuje da vidimo svemirske objekte kao nikada prije

Ostatci eksplodirane zvijeze okruženi sjajnim ljubičastim oblacima plina – prizor kao iz Sci-Fi filmova u stvarnoj, autentičnoj fotografiji iz svemira. NASA je, u suradnji s talijanskom svemirskom agencijom, prije dva mjeseca započela novu misiju u sklopu koje je u svemir poslan novi par “rendgenskih očiju”, riječ je o novom exploreru Imaging X-Ray Polarimetry Explorer (IXPE), prenosi CNN.

Najnoviji uređaj omogućuje da vidimo svemirske objekte kao nikada prije, a prizori su zadivljujući. Slike nude pogled na Kasiopeju A, poznati ostatak supernove ili zvijezde koja eksplodira. Oko ostataka zvijezde mogu se vidjeti ljubičasti oblaci plina koji su nastali kada su valovi nastali eksplozijom zagrijali okolni plin i tako ubrzali čestice visoke energije zvane kozmičke zrake.

– Slika je prekrasna i radujemo se analizi podataka polarimetrije da bismo saznali još više o ovom ostatku supernove – rekao je Paolo Soffitta, glavni talijanski istraživač za IXPE s Nacionalnog instituta za astrofiziku u Rimu.

Objašnjava da letjelica nosi tri teleskopa, a iako je Kasiopeja A prethodno promatrana pomoću drugih teleskopa, IXPE je dizajniran na način da otkrije nove uvide o nekim od najekstremnijih objekata u svemiru, kao što su supernove, crne rupe i neutronske zvijezde.

NASA
NASA

Prekrasni ostaci supernove Kasiopeje A nalaze se oko 11.000 svjetlosnih godina udaljeni od Zemlje. To je, laički rečeno, divovski mjehur vrućeg plina, a najmlađi je poznati ostatak od eksplozije supernove, koja se dogodila prije 340 godina. Svjetlost ove supernove prvi je put stigla do Zemlje 1670-ih.

Put do odgovora na temeljna pitanja fizike

Ovoj slici prethode rendgenski podaci koje je snimio NASA Chandra X-Ray Observatory, a gdje se sve vidi u plavoj boji. Chandra je lansirana 1999. godine.

– IXPE slika Kasiopeje A povijesna je kao i Chandra slika istog ostatka supernove. To pokazuje potencijal IXPE-a da dobije nove, nikad prije viđene informacije o Kasiopeji A – rekao je Martin C. Weisskopf, glavni istraživač IXPE sa sjedištem u NASA-inom centru za svemirske letove Marshall u Huntsvilleu u Alabami.

Korištenje IXPE za proučavanje polarizacije kozmičkih X-zraka moglo bi pomoći znanstvenicima da bolje razumiju ostatke eksplodiranih zvijezda, poput crnih rupa i neutronskih zvijezda, njihovog okruženja i načina na koji proizvode X-zrake. Ova perspektiva na ekstremne kozmičke objekte također bi mogla otkriti odgovore na veća temeljna pitanja o fizici, navodi CNN.