in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zabrinjavajuće: Američka kompanija želi fotografije lica gotovo svih ljudi na svijetu!

Od investitora su tako zatražili 50 milijardi dolara koje namjeravaju potrošiti na povećanje količine prikupljenih slika

U nedavnom pitchu za investitore kompanija Clearview AI objavila je svoje planove za blisku budućnost koji se čini prilično zastrašujućim za privatnost korisnika širom svijeta. Ova kontroverzna kompanija prikuplja fotografije osoba s brojnih internetskih stranica i društvenih mreža te koristi tehnologiju prepoznavanja lica za identifikaciju, a njenim se uslugama koristi američka policija.

Prema medijskim natpisima, Clearview AI krajem prošle godine već je prikupio 10 milijardi fotografija korisnika te mjesečno dodaju još 1,5 milijardi u svoju bazu podataka. Od početka 2020. do kraja prošle godine “indeks lica osoba” koje posjeduje ova kompanija narastao je s 3 na 10 milijardi, a konačni cilj je puno veći. Naime, unutar jedne godine žele prikupiti čak 100 milijardi fotografija lica, a uz tako veliku bazu podataka, gotovo svaka osoba na svijetu mogla bi se identificirati, objasnili su svoj konačan cilj.

Da bi taj cilj ostvarili treba im, naravno, novac. Od investitora su tako zatražili 50 milijardi dolara koje namjeravaju potrošiti na povećanje količine prikupljenih slika, ali za razvoj novih proizvoda, širenje međunarodnog prodajnog tima i za lobiranje prema vladi kako bi se donijeli zakoni i regulativa koji će im ići u korist.

Upravo je regulativa njihova najveća prepreka te su protiv kompanije podignute tužbe zbog prikupljanja podataka s tuđih izvora te iskorištavanja tih slika. Facebook, Google, Twitter, YouTube i druge kompanije zatražile su da Clearview AI prestane uzimati fotografije s njihovih stranica te da izbriše sav materijal koji su do sada prikupili. Njihova obrana na sve te optužbe je prilično jednostavna – s obzirom na to da slike uzimaju s “javnog interneta”, pozivaju se na američki Prvi amandman.

Također, planiraju proširiti svoj poslovni model i istraživati nove tehnologije poput prepoznavanja osoba po načinu na koji hodaju, prepoznavanja lokacije na temelju fotografije, skeniranja otisaka prstiju iz daljine…, prenosiArs Tehnica.