in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Tinejdžer osuđen na pet godina zatvora jer je pokušao da raznese zgradu ruske vlade… u Minecraft-u

Proglašen je krivim pod sumnjom da se ”pripremao za terorističke operacije”

Tri tinejdžera iz Sibira osuđena su na robiju jer su planirali da sruše zgradu Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije (FSB) u popularnom Minecraftu.

Ruski vojni sud proglasio je tinejdžere krivima pod sumnjom da su se ”pripremali za terorističke operacije,” prenosi Moscow Times, od kojih je jedan osuđen na pet godina zatvora.

Ostali tinejdžeri osuđeni su na tri i četiri godina uslovne kazne, iako su svo troje takođe zajedno uhapšeni kada su imali 14 godina, pod sumnjom da su lijepili političke propagandne listiće po lokalnoj FSB stanici.

FSB je pregledao telefone osuđenika nakon hapšenja, gdje su pronašli video klipove na kojima se pored njihovog plana da raznesu zgradu FSB-a u Minecraft-u, može vidjeti i kako koriste raznu pirotehničku opremu i kako navodno bacaju Molotovljeve koktele, prenosi IGN.

Nikita Uvarov, tinejdžer koji je osuđen na 5 godina zatvora, rekao je pred sudom: “Htio sam da naučim nešto novo. Imao sam želju da saznam više o fizici, hemiji, biologiji i raznim poznatim naučnicima; Takođe volim da gledam naučno-obrazovne emisije.”

Kasnije je dodao: “Ja nisam terorista. Nisam kriv. Sve što želim jeste da završim fakultet i da se odselim negdje daleko odavde, negdje gdje državi neću biti trn u oku.”