in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zurite u telefon prije spavanja? Nova studija otkriva da li ova aktivnost utječe na kvalitetu sna!

Nova studija

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Sleep Research, ispitalo je kako gledanje filmova, televizije, YouTube videa, pregledavanje interneta neposredno prije odlaska na spavanje utječe na san.

Ispitanici su vodili dnevnik u koji su bilježili informacije vezane uz vrijeme provedeno s medijima prije spavanja, a elektroencefalografijom – testovima koji otkrivaju električnu aktivnost mozga pomoću malih metalnih diskova pričvršćenih na tjeme, zabilježeni su parametri poput dužine, dubine i kvalitete sna.

Pokazalo se da korištenje raznih medija sat vremena prije spavanja čak pomaže u uspavljivanju.

Štaviše, ako se pritom izbjegava multitasking i ako se mobiteli, tableti ili laptopi kratko koriste u krevetu, uobičajeno vrijeme spavanja čak će se i produžiti. No duža upotreba medija direktno odgađa odlazak na spavanje i skraćuje vrijeme provedeno u snu, prenosi Bug.

Utjecaj na kvalitetu sna

Podaci s elektroencefalografa pokazali su da ni dugo, a niti kratko korištenje medija prije spavanja nemaju utjecaja na samu kvalitetu sna.

“Ako prije spavanja namjeravate gledati televiziju, slušati muziku ili surfati po internetu, neka to bude kratko i fokusirano”, preporučuje glavna autorica studije Morgan Ellithorpe sa Sveučilišta Delaware, poznata po istraživanjima binganja, višesatnog neprekidnog gledanja televizijskih serija.

“Tako najvjerovatnije nećete doživjeti negativne posljedice po san.”