in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) Nova studija: Pogledajte koliko je prešla najduža munja na svijetu!

Svjetski rekord

Svjetska meteorološka organizacija WMO, međuvladina specijalizirana organizacija Ujedinjenih naroda za meteorologiju, hidrologiju i srodne geofizičke nauke sa sjedištem u Ženevi, izdala je certifikat kojim se službeno priznaje svjetski rekord munji koja je 2020. godine zabljesnula iznad tri države SAD-a, kao najduži pojedinačni bljesak munje od kako se provode mjerenja.

Munja je u aprilu 2020. godine imala dužinu bljeska od čak 768 kilometara i zabljesnula je noćno nebo nad Teksasom te se protegla preko Luizijane sve do države Missisipi.

Preneseno na Europu, ta dužina otprilike odgovara zračnoj udaljenosti između Zagreba i Berlina. Time je službeno srušen rekord munje od 709 km, koja je u oktobru 2018. zabilježena iznad južnog Brazila.

Precizno mapiranje udara munja poboljšano je zahvaljujući naprednoj satelitskoj tehnologiji koja omogućuje mjerenja iz svemira.

Ova su mjerenja koristila nedavni napredak u načinu na koji načnici izvode mapiranja udara munja, koja su se u prošlosti oslanjala na zemaljske mreže antena, GPS prijamnike i sustave za obradu zvanih Lightning Mapping Arrays (LMA). One su, međutim, imale ograničenja u smislu razmjera munja koje se može promatrati, ali nedavno im je satelitska tehnologija omogućila da ta mjerenja znatno unaprijede.

To uključuje podatke iz NASA-inih geostacionarnih operativnih ekoloških satelita, zajedno s europskim satelitom treće generacije Meteosat i kineskim FY-4 Lightning Mapping Imagerom. Oni omogućuju naučnicima da mapiraju opseg i trajanje bljeska munje u širim geoprostornim regijama, pri čemu se u obzir uzima i zakrivljenost Zemlje.

Uz najduži ikad zabilježeni udar munje, istraživanje također opisuje najduže trajanje jednog bljeska munje, od 17,1 sekunde, koji se dogodio usred grmljavine nad Urugvajem i Argentinom u junu 2020.

Studija je objavljena u Biltenu Američkog meteorološkog društva.