in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Snimljene misteriozne niti u srcu naše galaksije

Što se sve krije u svemiru niko sa sigurnošću ne zna

Niti se protežu gotovo 150 svjetlosnih godina u duljinu i jednako su raspoređene, a bizarne strukture stare su nekoliko milijuna godina i razlikuju se po izgledu.

Što se sve krije u svemiru niko sa sigurnošću ne zna, a naša galaksija Mliječni put puna je tajanstvenih magnetskih niti koje se nalaze na novoj snimci teleskopa koju je snimio Južnoafrički radioastronomski opservatorij MeerKAT.

Niti se protežu gotovo 150 svjetlosnih godina u duljinu i jednako su raspoređene, a bizarne strukture stare su nekoliko miliona godina i razlikuju se po izgledu, piše CNN.

Neke podsjećaju na žice harfe, vodopade pa čak nalikuju i prstenu oko Saturna.

Farhad Yusef-Zadeh, profesor fizike i astronomije na Sveučilištu Northwestern, prvi je otkrio niti prije 35 godina putem radio valova. Utvrdio je da su niti napravljene od elektrona kozmičkih zraka koji su pomicali svoja magnetska polja brzinom približnoj brzini svjetlosti. Međutim, porijeklo niti ostalo je misterij.

Sada su astronomi otkrili 10 puta više niti od prethodnog otkrića, a istraživanje je opisano u časopisu The Astrophysical Journal Letters.

“Dugo smo proučavali pojedinačne filamente s kratkovidnim pogledom”,  rekao je Yusef-Zadeh, glavni autor studije i član Northwesternovog Centra za interdisciplinarna istraživanja i istraživanja u astrofizici.

“Sada konačno vidimo veliku sliku – panoramski pogled ispunjen obiljem niti. Samo ispitivanje nekoliko niti otežava izvlačenje bilo kakvog pravog zaključka o tome što su i odakle dolaze. Ovo je prijelomnica u daljnjem našem razumijevanju ovih struktura”, dodao je.

Nova, detaljna slika zapravo je sastavljena od mozaika od 20 različitih opažanja snimljenih tokom tri godine gledajući prema udaljenom središtu Mliječne staze, smještenom 25.000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Količina zračenja varirala je od drugih energetskih kozmičkih događaja, poput ostataka supernove, pokazala je analiza niti. Naučnici smatraju da su niti vjerovatnije povezane s prošlom aktivnošću uzrokovanom supermasivnom crnom rupom u središtu Mliječnog puta, a ne eksplozijama zvijezda. Tim je također utvrdio da su magnetska polja jača duž niti.

“Ako ste, na primjer, s drugog planeta i susretnete se s jednom vrlo visokom osobom na Zemlji, mogli biste pretpostaviti da su svi ljudi visoki. Ali ako napravite statistiku za populaciju ljudi, dođete do prosječne visine. Upravo to radimo. Možemo pronaći snagu magnetskih polja, njihove duljine, njihovu orijentaciju i spektar zračenja”, rekao je Yusef-Zadeh.