in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Ne dozvoljavaju odbijanje kolačića: Francuska kaznila Facebook i Google

Izrekao kaznu od 60 miliona eura

Francuska agencija za zaštitu privatnosti podataka CNIL saopštila je da je kaznila Google, u vlasništvu američkog Alphabeta, sa rekordnih 150 miliona eura (169 miliona dolara), jer su korisnicima interneta otežavali mogućnost da odbiju  “kolačiće” za online praćenje njihove aktivnosti na mreži.

U saopštenju se također navodi da je CNIL iz istih razloga izrekao kaznu od 60 miliona eura i Facebooku, čija je krovna kompanija Meta, prenosi Reuters.

CNIL je otkrio da web stranice facebook.com, google.fr i youtube.com ne dozvoljavaju odbijanje kolačića tako lako kao što omogućavaju njihovo prihvatanje, piše u saopštenju, u kojem se pominje i Googleova platforma za video strimovanje.

Francuske vlasti su poručile da ove kompanije imaju tri mjeseca da ispoštuju njihove naloge ili će se suočiti sa dodatnom kaznom od po 100.000 eura dnevno za svaki dan kašnjenja.

Nalog CNIL-a obavezuje Google i Facebook da francuskim korisnicima interneta osiguraju jednostavnije alate za odbijanje kolačića, obzirom da su, kako se navodi, obje kompanije omogućile virtualno dugme za momentalno prihvatanje kolačića, ali ne i jednako brzu mogućnost da se ta ponuda odbije.

„Ljudi vjeruju da poštujemo njihovo pravo na privatnost i da ih štitimo. Svjesni smo naše odgovornosti da očuvamo to povjerenje i obavezujemo se na dalje promjene i aktivnu saradnju sa CNIL-om“, rekao je portparol Googlea.

Facebook nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za komentarom.