in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Znate li zašto trepćemo?

Zanimljivosti

Sigurno ste bar jednom probali da ne trepćete, i naravno niste mogli da izdržite, a da ne prekinete. To je sasvim normalno iz više razloga, od kojih je najvažniji instinkt. Ali zašto moramo da trepćemo?

Postoje dva glavna razloga, prema mišljenju doktorice Brende Pagan-Duran oftamologu i portparolu Amerčke oftamološke akademije. Kao prvi razlog navodi da treptanje uklanja čestice iz naših očiju. Ako postoji strano tijelo, pomaže nam da ga što prije odbacimo.

Kao drugo, treptanje podmazuje očnu jabučicu. Očima je potrebna glatka površina da bi se svetlost lakše fokusirala, tako da vid ne postane zamagljen. Treptanje otpusta tečnost, koje se uglavnom sastoji od vode, ulja i izlučevina uz pomoć koje se štiti i podmazuje površina oka.

Takođe, treptanje spriječava sušenje oka što može predstavljati veliki problem. Jer isušenost stvara efekat skoro kao povrede na rožnjači, koja može biti veoma bolna jer se u njoj nalazi veliki broj nervnih završetaka. Pored toga tečnost doprema i kiseonik do oka, jer krvni sudovi ne stižu do rožnjače i u sebi sadrži enzime koji se bore protiv najrazličitijih bakterija.

Treptanje je refleks. Događa se nesvjesno, ali opet možemo i da trepnemo svojevoljno, prenosi Livescience.

I na kraju, svaki treptaj je mala pauza i odmor za um, tvrdi studija objavljena 2013. godine u naučnom žurnalu Procedings of the National Academy of Sciences.