in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Volite crnu kafu i čokoladu? Evo šta je pokazala nova studija!

Ima veze s genima

Više volite crnu kafu? Onda vjerovatno volite i tamnu, gorku čokoladu, prema novom istraživanju koje identificira gensku osnovu za te sklonosti.

To gensko obilježje može vas pogurati prema dobrom zdravlju, prema naučnici Marilyn Cornelis, profesorici preventivne medicine na medicinskom fakultetu Feinberg na Northwestern University, koju prenosi CNN.

“Kažem ljudima da je moja zanimacija istraživanje kafe”, rekla je Cornelis. To je vruća tema.

Zašto vruća? Zato što su studije pokazale da umjerene količine crne kafe – između 3 i 5 šalica dnevno – smanjuju rizik od određenih bolesti, uključujući Parkinsonovu bolest, bolesti srca, dijabetes tipa 2 i nekoliko vrsta raka. No te će prednosti vjerojatno biti izraženije ako kafa ne sadrži mlijeko, šećer i druge arome koje dodajemo, a koje debljaju.

“Znamo da postoji sve više dokaza koji upućuju na povoljan utjecaj konzumacije kafe na zdravlje. Ali čitajući između redaka, svako ko savjetuje nekoga da konzumira kafu obično bi mu trebao savjetovati da konzumira crnu kavu zbog razlike između konzumacije crne kafe i kave s mlijekom i šećerom”, rekla je Cornelis.

“Jedna je prirodna, bez kalorija. Druga može dodati stotine kalorija, a utjecaj na zdravlje mogao bi biti sasvim različit”, dodala je.

U prethodnim istraživanjima, Cornelis i njezin tim otkrili su da geni mogu utjecati na to zašto neki ljudi uživaju u brojnim šalicama kave dnevno, dok drugi ne.

Ljudi s određenim genom brže metaboliziraju kofein, tako da stimulativni učinci brže nestaju i moraju piti više kafe, rekla je. To bi moglo objasniti zašto se čini da nekima ne smeta puno kave u odnosu na nekoga ko bi mogao dobiti drhtavicu ili postati vrlo tjeskoban nakon malo kafe, dodala je.

“Otkrili smo da oni koji piju kafu, a imaju gensku varijantu povezanu s bržim metabolizmom kofeina preferiraju gorku, crnu kafu”, rekla je Cornelis.

Također smo pronašli istu gensku varijantu kod ljudi koji više vole čisti čaj od zaslađenog i gorku tamnu čokoladu, a ne nježniju mliječnu čokoladu. No, postoji jedna kvaka. Cornelis i njezin tim ne misle da preferencija ima ikakve veze s okusom obične crne kafe ili čaja.

Umjesto toga, rekla je, ljudi s ovim genom preferiraju crnu kafu i čaj jer gorak okus povezuju s povećanjem mentalne budnosti zbog kofeina.

“Naše tumačenje je da ti ljudi izjednačavaju prirodnu gorčinu kofeina s psihostimulacijskim učinkom”, rekla je Cornelis.

Ipak, studije pokazuju da čak i mali zalogaj tamne čokolade dnevno može doprinijeti zdravlju srca i smanjiti rizik od dijabetesa.

To je vjerovatno zato što kakao sadrži mnogo flavanola – epikatehina i katehina – antioksidativnih spojeva za koje se zna da poboljšaju protok krvi. Ostale namirnice koje sadrže flavanole uključuju zeleni, oolong i crni čaj, crno vino, kelj; luk, bobice, agrumi i soja, prenosi Hina.